Kotleciki cielęce w sosie pieczarkowym. BLW.

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad z mięsem. Dzięki temu można przemycić nieco warzyw, których normalnie dziecko nie zjada zbyt chętnie. Pulpety nie muszą być z cielęciny. Możesz zrobić klopsy z dowolnego rodzaju mięsa – indyka, kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Ja nie dałam do kotletów jajka – jeżeli chcesz lub masz taką potrzebę to bez problemu możesz ulepić kotlety z jajkiem.  

Kotleciki cielęce w sosie pieczarkowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
45 min
Lista składników
  1. 250 g cielęciny
  2. 250 g pieczarek
  3. 1 marchewka
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 duża cebula
  6. 3 cm białej części pora
  7. 2 łyżki płatków orkiszowych (można dać owsiane)
  8. 1 łyżka kremowego serka (u mnie kozi do smarowania, można dać ricottę lub pominąć)
  9. 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  10. 2 łyżki oliwy z oliwek
  11. 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  12. szczypta kuminu rzymskiego
  13. szczypta soli (pomiń dla dzieci poniżej roku)
  14. świeżo zmielony pieprz (pomiń dla dzieci poniżej roku)
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę myję, obieram i kroję na małe kawałki. Umieszczam w dzbanku rozdrabniacza. Dokładam 2 ząbki czosnku i połowę cebuli. Całość rozdrabniam na bardzo małe kawałki. Przekładam warzywa do miski.
  2. Płatki owsiane wsypuję do dzbanka i rozdrabniam. Miksuję tak długo aż powstanie mąka. Mogą pozostać większe kawałki. Przesypuję całość do miski z warzywami.
  3. W podobny sposób rozdrabniam mięso. Jeżeli masz taką sposobność to kup zmielone mięso. Zwróć tylko uwagę, aby było mielone minimum dwukrotnie. Dzięki temu kotleciki będą bardzo miękkie.
  4. Przekładam mięso do pozostałych składników. Mieszam całość aż powstanie jednolita masa. Doprawiam masę ziołami, solą i pieprzem (przed dosypaniem przypraw odłóż porcję dla dziecka). Formuję niewielkie kotleciki i odstawiam je na kilka minut do lodówki.
  5. Cebulę i por drobno siekam. Umieszczam je na patelni wraz z oliwą i duszę na niewielkim ogniu aż cebula zeszkli się a por zmięknie.
  6. Pieczarki kroję na małe kawałki i dokładam na patelnię. Duszę 10 minut po przykryciem aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Mieszam od czasu do czasu.
  7. Przekładam kotleciki na patelnię i zalewam całość bulionem (lub wodą). Doprawiam kuminem, solą i pieprzem (dla dziecka poniżej roku kotleciki ugotuj osobno). Nakrywam garnek pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  8. Na koniec zabielam sos kremowym serkiem z mleka koziego. Umieszczam ser na patelni i delikatnie mieszam go z sosem.
  9. Podaję z pieczonym burakiem i kaszą bulgur.
Uwagi
  1. Pieczarki można podać dziecku dopiero po roku. Ze wszystkimi innymi grzybami należy się wstrzymać jak najdłużej, a najlepiej do 12 r.ż.
  2. Jeżeli chcesz podać kotleciki młodszemu dziecku to ugotuj je na parze lub w innym sosie (np. pomidorowym).
  3. Do zabielania sosu możesz użyć innego rodzaju nabiału, np. śmietanę, jogurt lub ser ricotta.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Kotleciki cielęce w sosie pieczarkowym