Koktajl truskawkowy z chia. BLW.

Co jest najlepsze na upał? Truskawki. Najlepiej zimne w postaci koktajlu. Wersja z nasionami chia jest dodatkowo sycąca, więc sprawdzi się jako podwieczorek lub dodatek do naleśników na śniadanie. 

Koktajl truskawkowy z chia
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 opakowanie kefiru 400 g
  2. 10 lub więcej dużych i dojrzałych truskawek
  3. 2 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
  1. Do kubka wsypuję nasiona chia i zalewam je połową porcji kefiru. Mieszam dokładnie i odstawiam na godzinę (lub dłużej). Co jakiś czas mieszam łyżką, aby nasiona nie skleiły się.
  2. Do dzbanka wlewam pozostały kefir i dodaję truskawki. Blenduję całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaję kefir z chia i mieszam całość (nie blenduję).
  3. Przelewam koktajl do kubków lub botelek ze słomką. Podaję schłodzone.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
  2. Kefir można zastąpić mlekiem lub jogurtem roślinnym. Świetnie sprawdzi się gęsta część mleka kokosowego (najlepiej Real Thai).
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Koktajl truskawkowy z chia

Koktajl truskawkowy z chia