Koktajl owocowy z masłem orzechowym. BLW.

Koktajl to zawsze świetny pomysł na zdrowe i pożywne drugie śniadanie. To także super dodatek do śniadaniowych naleśników lub placków. Ostatecznie jest też smaczną przekąską, gdy pojawi się mały głód między posiłkami. Dla mnie to łatwy i szybki sposób na pożywny posiłek, gdy nie mam ochoty lub weny na gotowanie. Kalinka uwielbia koktajle praktycznie od samego początku rozszerzania diety. Lubi zarówno te zielone z dodatkiem jarmużu czy szpinaku oraz typowo owocowe z płatkami lub zbożami  ekspandowanymi. 

Koktajl owocowy z masłem orzechowym
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 5 dużych truskawek (poza sezonem mrożone)
  2. 1 banan
  3. 1 pomarańcza
  4. 200 ml kefiru
  5. 1 łyżeczka masła orzechowego
  6. 1 łyżeczka nasion chia
  7. 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
Sposób przygotowania
  1. Nasiona chia wsypuję do miseczki i zalewam je 50 ml kefiru. Pozostawiam do namoczenia przez minimum godzinę.
  2. W dzbanku umieszczam wszystkie owoce, pozostały kefir i masło orzechowe. Blenduję całość. Dodaję namoczone nasiona chia i amarantus.
  3. Przelewam koktajl do kubków.
Uwagi
  1. Korzystając z truskawek mrożonych należy wyciągnąć je z zamrażalnika odpowiednio wcześnie, aby rozmarzły. To samo warto zrobić z kefirem. Wówczas koktajl nie będzie zimny.
  2. Z podanych ilości przygotowałam 2 duże kubki koktajlu.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
koktajl owocowy z masłem orzechowym