Kokosowa owsianka z makiem i dynią. BLW.

Powoli zagląda do nas jesień, a to oznacza, że czas zacząć wzmacniać odporność. Jednym ze sprzymierzeńców w walce z infekcjami jest dynia. Dynię uwielbiamy i jemy praktycznie codziennie przez całą jesień, zimę i wiosnę. Dla mnie jest ona idealnym dodatkiem do śniadaniowej owsianki, a połączenie z kokosem, makiem i bananem po prostu wymiata.  

Kokosowa owsianka z makiem i dynią BLW

Kokosowa owsianka z makiem i dynią

Lista składników:

  • 1 szklanka płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego (można dać krowie lub inne roślinne, ale zmieni to smak)
  • garść rodzynek 
  • 1 łyżka maku 
  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni (użyłam piżmowej, ilość dostosuj do własnych preferencji) 
  • 1 banan 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta mielonego imbiru 
  • borówki lub inne owoce do podania 
  • 3 łyżki pestek dyni i słonecznika lub innych ulubionych dodatków

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wsypuję płatki, rodzynki i mak. Mieszam suche składniki, a następnie zalewam mlekiem. Wstawiam do lodówki i pozostawiam do namoczenia przez noc.
  • Następnego dnia dodaję puree z dyni i pokrojonego w kostkę banana oraz dosypuję cynamon i imbir. Mieszam całość i podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli płatki są zbyt gęste należy dolać nieco wody lub mleka. 
  • Podaję ze świeżymi owocami (u mnie borówki) oraz ulubionymi chrupiącymi dodatkami (wybrałam pestki dyni i słonecznik). 

Uwagi: 

  • Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje. 
Kokosowa owsianka z makiem i dynią BLW
Kokosowa owsianka z makiem i dynią BLW