Burak jest niezwykle cennym produktem w leczeniu anemii. Powinny go jeść także osoby na diecie wegetariańskiej. Warzywo to nie tylko bogate jest w żelazo, ale także zawiera barwnik, będący silnym przeciwutleniaczem. Zwiększa on przyswajalność tlenu przez komórki i wspomaga proces krwiotwórczy. Moja córka nie jest fanką buraków jako takich. Tarte buraczki podane z obiadem mogłyby dla niej nie istnieć. Chętnie natomiast zjada buraka jako składnik potrawy, np. w placuszkach. Kluski śląskie to jedna z opcji podania tego wartościowego warzywa. Przy okazji jest to także sycący posiłek dla całej rodziny.

Kluski śląskie z batata i buraka
2017-07-03 10:02:31

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Łączny czas
1 hr 10 min
Lista składników
- 1 duży batat
- 1 średniej wielkości burak
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
Sposób przygotowania
- Warzywa gotuję na parze aż zrobią się miękkie. Batat będzie gotowy po 20 minutach, a burak po 40 minutach. Warzywa studzę i blenduję. Mogą zostać delikatne grudki buraka.
- Do powstałej masy dosypuję oba rodzaje mąki, zioła i czarnuszkę. Dokładnie mieszam i formuję kulki. Ciasto będzie kleić się do rąk dlatego warto sypać dłonie dodatkową ilością mąki. W powstałych kulkach robię palcem charakterystyczne wgłębienie.
- W wysokim garnku gotuję wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzucam kulki warzywne i delikatnie mieszam. Gotuję kluski ok 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową, pozostawiam do ostygnięcia i skrapiam oliwą z oliwek.
- Podaję z surówką z kapusty kiszonej. W opcji dla dorosłych kluski można odsmażyć na patelni oraz doprawić solą i pieprzem.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/