Kisiel z dyni i świeżej żurawiny. BLW.

Jesień. Czas kiedy nasza odporność spada na łeb, na szyję. Jednym ze sposobów jej wzmocnienia jest odpowiednia dieta. Najlepiej oczywiście sprawdzają się produkty sezonowe. Na podwieczorek idealnie sprawdzi się kisiel żurawinowy z dynią. 

Tłem do zdjęć jest książka Jesień na ulicy Czereśniowej.

Kisiel z dyni i świeżej żurawiny BLW

Kisiel z dyni i świeżej żurawiny

Lista składników:

  • 65 g świeżej żurawiny (ok 1/2 szklanki)

  • 130 g musu z pieczonej dyni (ok 1/2 szklanki)

  • 400 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia mąki

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

  • 1-2 łyżki syropu daktylowego (lub innego dozwolonego słodziwa, ilość dostosuj do preferencji)

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlewam wodę (400 ml) i wsypuję żurawinę. Gotuję na małym ogniu przez kilka minut aż żurawina zrobi się miękka i zacznie się rozpadać. Następnie dodaję pieczoną dynię i syrop daktylowy. Całość miksuję na gładki „koktajl” (uwaga, żurawina może pozostawiać „niteczki”). 
  • Do kubeczka wsypuję mąkę ziemniaczaną i zalewam ją wodą. Mieszam bardzo  dokładnie aż mąka rozpuści się. 
  • Ponownie umieszczam rondelek na palniku o najmniejszej mocy i powoli, cały czas mieszając, dolewam wodę z mąką. Mieszam do momentu aż kisiel zgęstnieje (uwaga, aby nie powstały grudki). 
  • Przelewam kisiel do miseczek i pozostawiam do ostygnięcia. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 4 porcje. 
  • Przed dodaniem mąki warto sprawdzić czy kisiel jest wystarczająco słodki. 
Kisiel z dyni i świeżej żurawiny BLW
Kisiel z dyni i świeżej żurawiny BLW