Kisiel wiśniowy z nutą kardamonu. BLW.

Kisiel to u nas pewnik nad pewnikami. Kalinka jak tylko słyszy słowo kisiel to aż się trzęsie i biegnie do lodówki. Mogę zrobić go praktycznie ze wszystkiego. Nawet kisiel z dyni okazał się hitem. Tym razem padło na wiśnie. Miałam zamiar przygotować żelki wiśniowe, ale zabrakło mi agaru, więc zmodyfikowałam plan i wyszedł wiśniowy kisiel. Smak podkręciłam odrobiną kardamonu. Zawartość miseczki zniknęła w mgnieniu oka i była awantura o dodatkową porcję. 

Kisiel wiśniowy z nutą kardamonu. BLW.
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 1 szklanka wiśni bez pestek (u mnie mrożone)
  2. 1 szklanka wody + 50 ml do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej
  3. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 1 łyżka syropu daktylowego (można dać inne słodziwo, np. syrop klonowy lub cukier kokosowy)
  5. szczypta kardamonu (u mnie 3 ziarenka rozgniecione w moździerzu)
Sposób przygotowania
  1. Wiśnie umieszczam w rondelku i zalewam szklanką wody. Ziarenka kardamonu rozgniatam w moździerzu i dodaję do garnka (możesz wykorzystać sproszkowaną przyprawę).
  2. Zawartość rondla doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie całość dokładnie miksuję i pozostawiam w garnku na niewielkim ogniu. Kompot powinien tylko delikatnie pyrkać.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w pozostałej ilości wody. Gotowy roztwór powoli dolewam do gotującego się kompotu. Należy cały czas energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
  4. Gdy kisiel zgęstnieje przelewam go do miseczek i pozostawiam do ostygnięcia.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Kisiel wiśniowy z nutą kardamonu

Kisiel wiśniowy z nutą kardamonu

Kisiel wiśniowy z nutą kardamonu