Kisiel jabłkowy mocno owocowy. BLW.

Kisiel jabłkowy to dobre jedzenie na upał. Gdy robi się gorąco moje dziecko chce jeść wyłącznie mocno schłodzone dania. Najchętniej Kalina wcinałaby tylko lody. Kisiel owocowy stanowi urozmaicenie naszej diety w gorące dni. Przygotowuję go z samego rana i przechowuję w lodówce. Dzięki temu jest idealnym podwieczorkiem, który Kalinka zjada w drodze na plac zabaw. Tak, zabieram kisiel na spacery, ponieważ moje 15-miesięczne dziecko całkiem nieźle radzi sobie z jedzeniem łyżeczką. 

Kisiel jabłkowy
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 2 lekko kwaśne jabłka
  2. garść czerwonych porzeczek (opcjonalnie)
  3. garść rodzynek
  4. 5 daktyli
  5. 1 szklanka wody + 100 ml do rozrobienia mąki
  6. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
  1. Jabłka ścieram na tarce i wkładam do rondelka. Dodaję umyte porzeczki, rodzynki i daktyle. Zalewam owoce szklanką wody i wstawiam na palnik.
  2. Doprowadzam kompot owocowy do wrzenia. Zmniejszam moc palnika o połowę i gotuję 2-3 minuty. Zdejmuję garneczek z palnika i blenduję jego zawartość pozostawiając wyczuwalne grudki.
  3. Czubatą łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody. Gotowy roztwór powoli dolewam do gorącego kompotu owocowego i cały czas mieszam. Gdy masa zacznie robić się gęsta przelewam ją do miseczek. Po ostygnięciu dodatkowo schładzam kisiel w lodówce.
Uwagi
  1. Z podanych ilości powstaną 3 porcje.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
domowy kisiel jablkowy

Koniecznie przeczytaj: