Jak upiec i zamrozić dynię na zimę

Sposobów na przechowywanie dyni jest wiele. Ja najbardziej lubię upiec ją, a następnie zamrozić w małych porcjach. Wykorzystuję do tego trzy rodzaje dyni: hokkaido, piżmową i nelson. W mojej ocenie są one mało wodniste i bardzo dobrze zachowują swoją strukturę po rozmrożeniu. Osobiście nie polecam mrozić dyni prowansalskiej (nazywanej też muscat) oraz makaronowej. 

Pieczenie i mrożenie dyni

Dokładną instrukcję jak to zrobić krok po kroku znajdziesz w filmie

  • Dynię dokładnie myję, odcinam ogonek i kroję przynajmniej na pół, a najlepiej na ćwiartki. Nie obieram ze skóry, ani nie pozbawiam nasion. Dobrze mieć ostry nóż i deskę, która nie ślizga się po blacie. 
  • Dojrzała dynia ma mocno pomarańczowy kolor. Jeśli jest zielona to znaczy, że nie dojrzała do końca. 
  • Układam dynię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby kłaść skórą do dołu, wówczas miąższ nie przypali się.
  • Wstawiam do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na 180 stopni. Dynia będzie gotowa po około godzinie. W tym samym czasie na drugiej blaszce możesz piec inne rzeczy, np. mufinki.
  • Po upieczeniu zostawiam dynię do całkowitego ostygnięcia. 
  • Łyżką wyciągam nasiona, a nożem odcinam skórę. Dynia hokkaido nie wymaga obierania, ale jak masz ochotę możesz ją obrać.
  • Pozbawioną nasion i skóry dynię można zblendować, ale jest ona tak miękka, że ja tego nie robię. Dynię delikatnie rozgniatam w dłoni i umieszczam w małych silikonowych foremkach, np. takich do muffinek. Dzięki temu dynia jest podzielona na małe porcje i łatwo wyjąć ilość potrzebną do owsianki, budyniu jaglanego czy kisielu.
  • Nigdy nie zamrażaj bezpośrednio w woreczkach czy dużych pojemnikach, ponieważ otrzymasz wielką bryłę dyniowego lodu. Nie korzystaj z plastikowych foremek, ponieważ dynię wyjąć z nich.
  • Po zamrożeniu dynię wyciągam z silikonowych foremek, przekładam do woreczków strunowych i ponownie umieszczam w zamrażalniku. Tak przygotowaną dynię można przechowywać nawet pół roku.

Jeśli nie wiesz do czego wykorzystać to sezonowe warzywo skorzystaj z mojego ebooka „Dynia” (👈 klik). Znajdziesz w nim 27 przepisów na pyszne dyniowe dania dla dzieci i całej rodziny. 

 

jak upiec i zamrozić dynię