Jaglane kulki mocy pełne orzechów. BLW.

BLW to nie tylko sposób żywienia dziecka poprzez pominięcie etapu papek i podawanie kawałków od początku rozszerzania diety. BLW to przede wszystkim sposób zdrowego odżywiania całej rodziny, dzięki czemu dziecko je dokładnie to samo co pozostali domownicy. Za to właśnie uwielbiam BLW. Nie muszę kombinować ze specjalnymi posiłkami ani biegać do sklepu po słoiczki. Moja córka już jako kilkumiesięczne dziecko wyrabia sobie nawyk wybierania zdrowego i smacznego jedzenia, a ja ze spokojem częstuję ją ze swojego talerza. Jaglane kulki mocy świetnie wpisują się w naszą dietę. Królowa wszystkich kasz idealnie nadaje się do przygotowania zdrowych deserów. Potwierdza to głośne „Mniam, mniam!”, które Kalinka wykrzykuje podczas zajadania się deserem. Kulki można podać jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Są nie tylko smaczne, ale także sycące. 

PS. Bez obaw, moje dziecko nie dostało kawy. Poczekam z tym jeszcze kilkanaście lat. Tę przyjemność póki co zostawiam dla siebie 😉

Jaglane kulki mocy pełne orzechów
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  2. 1 łyżeczka kakao
  3. 2 łyżeczki syropu klonowego
  4. 1 łyżeczka oleju kokosowego (przed roztopieniem)
  5. 1/2 dojrzałego banana
  6. 10 migdałów
  7. 10 orzechów nerkowca
  8. 10 orzechów pekan
  9. 5 orzechów brazylijskich
  10. 3 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w ciepłej wodzie, a następnie gotuję do miękkości. Kaszę gotuję na wodzie, ale można też wykorzystać mleko roślinne (np. migdałowe) lub krowie. Ja zwykle gotuję więcej kaszy i przechowuję ją w lodówce - zawsze do czegoś się przydaje. Mając zapas kaszy pod ręką kulki mocy przygotowuję dosłownie w kilka minut.
  2. Do kielich blendera wkładamy orzechy i migdały. Miksuję tak, aby powstały drobne okruszki przypominające bułkę tartą. Należy uważać, aby nie zaczęło robić się masło. Orzechy jednak muszą być na tyle drobne, aby dziecko nie zakrztusiło się nimi.
  3. Do miski z zimną kaszą przekładam orzechy i dodaję banana, kakao, olej kokosowy i syrop klonowy. Wszystko miksuję.
  4. Do małej miseczki wsypuję wiórki kokosowe. Z masy jaglanej lepię kulki i obtaczam je w wiórkach kokosowych. Jeżeli masa za bardzo klei się do rąk to wsadź ją na chwilę do lodówki.
  5. Powstałe kulki najlepiej smakują po schłodzeniu, niemniej my z Kaliną zjadamy je od razu po przygotowaniu.
Uwagi
  1. Możesz dowolnie skomponować zestaw orzechów. Świetnie pasować będą też orzeszki ziemne, laskowe lub pistacje.
  2. Jeżeli chcesz podać kulki dziecku poniżej roku to orzechy zastąp pestkami dyni i słonecznikiem. Kakao możesz pominąć lub zastąpić karobem.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
jaglane kulki mocy



Koniecznie przeczytaj: