Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym. BLW.

Filet z indyka w gęstym, kremowym i aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Sprawdzi się zarówno jako obiad codzienny, jak i na świątecznym stole. 

Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym

Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym

 Lista składników:

  • 400 g filetu z piersi indyka (lub pierś kurczaka)
  • 1 cebula
  • 7 cm pora
  • 10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 3 łyżki mleka kokosowego (gęsta część, użyłam Real Thai w puszce, 85% kokosa)
  • 100 ml passaty pomidorowej 
  • 100 ml lub wody lub bulionu
  • sok z 1/2 pomaranczy
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • sól himalajska do smaku (pomiń w porcji dla dziecka)

Sposób przygotowania:

  • W misce mieszam wszystkie składniki marynaty: sok z pomarańczy i cytryny, 2 łyżki oleju, kurkumę i wędzoną paprykę. Mięso kroję na kawałki i umieszczam w marynacie. Bardzo dokładnie mieszam i odstawiam całość do lodówki na minimum godzinę. 
  • Cebulę i por drobno siekam i duszę na małym ogniu z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gdy warzywa są miękkie zdejmuję je z patelni, a na ich miejsce wkładam zamarynowane indyka. 
  • Duszę mięso na mocnym ogniu i pod przykryciem przez ok 5 minut. Gdy zrobi się białe zmniejszam moc palnika oraz dodaję mleko kokosowe, passatę i wodę (lub bulion). Gotuję pod przykryciem ok 30 minut aż mięso będzie miękkie. W połowie tego czasu  dokładam por, cebulę i posiekane suszone pomidory oraz doprawiam pieprzem. 
  • Odkładam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą. Podaję z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur i brokuł. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 5 porcji. 
  • Filet z indyka można zamienić na pierś z kurczaka. 
Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym
Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym