Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym. BLW.

Kolejny prostu i smaczny obiad z indykiem w roli głównej (kurczak też się sprawdzi). Takie dania robią się praktycznie same, a smakują znakomicie. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które znajdzie się w lodówce. 

Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 150 g filetu z indyka
  2. 2 marchewki
  3. 1/2 korzenia pietruszki
  4. 1/2 cebuli
  5. 5 cm pora
  6. garść zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  7. 100 ml passaty pomidorowej
  8. 100 ml mleka kokosowego (u mnie domowe)
  9. 100 ml wody lub bulionu warzywnego
  10. 2 łyżki oliwy z oliwek
  11. 1/4 łyżeczki tymianku
  12. 1/4 łyżeczki oregano
  13. 1/4 łyżeczki rozmarynu
  14. szczypta soli himalajskiej (pomiń dla dzieci poniżej roku)
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i por drobno siekam. Umieszczam na patelni i delikatnie duszę na oliwie.
  2. Indyka kroję w niewielkie kawałki i dodaję na patelnię, gdy cebula zeszkli się. Duszę kilka minut aż mięso zrobi się białe.
  3. Marchewkę kroję w talarki, a pietruszkę w kostkę. Dokładam do garnka. Dorzucam też fasolkę szparagową i przyprawy.
  4. Zalewam całość passatą, mlekiem kokosowym i wodą (można dać bulion). Mieszam wszystkie składniki.
  5. Nakrywam patelnię pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną. Sprawdzam czy sos nie jest zbyt wodnisty - jeżeli tak to kilka minut gotuję bez przykrycia.
  6. Podaję z kaszą bulgur. Świetnie sprawdzi się też ryż.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
indyk w sosie kokosowo-pomidorowym