Idealne naleśniki bezglutenowe. BLW.

Długo szukałam idealnego ciasta na naleśniki bezglutenowe. Już prawie się poddałam, gdy nagle trafiła na naleśniki z kaszy gryczanej. Są miękkie, delikatne, łatwo się je smaży i robi się je błyskawicznie. Niemniej to naleśniki z kaszy i tak też smakuję. Czasami tęsknię za tradycyjnymi naleśnikami z mlekiem i jajkiem w składzie. Na szczęście metodą prób i błędów opracowałam nowy przepis na cienkie, elastyczne i jednocześnie smaczne naleśniki bez pszenicy. Ciasto opiera się na mące gryczanej i ryżowej, a tajemniczym składnikiem mąka ziemniaczana. 

Idealne naleśniki bezglutenowe
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
  1. 200 ml mąki gryczanej
  2. 200 ml mąki ryżowej
  3. 75 ml mąki ziemniaczanej
  4. 300 ml mleka
  5. 100 ml wody
  6. 50 ml oleju
  7. 2 jajka
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną. Wbijam jajka oraz wlewam mleko i olej. Zaczynam mieszać ciasto powoli dolewając wodę. Konsystencja ciasta powinna powinna przypominać tradycyjne naleśniki. Może zdarzyć się tak, że będzie potrzeba odrobinę mniej lub więcej wody.
  2. Mocno rozgrzewam patelnie z powłoką nieprzywierającą. Ceramiczna patelnia raczej nie sprawdzi się tutaj. Gdy patelnia jest gorąca wylewam na nią porcję ciasta i dokładnie rozprowadzam je po całej powierzchni. Każdy naleśniki smażę do momentu aż da się go przesunąć na patelni. Następnie odwracam i smażę z drugiej strony.
  3. Usmażone naleśniki układam w stosik i nakrywam talerzem. Dzięki temu naleśniki pozostaną miękkie, wilgotne i sprężyste.
  4. Naleśniki podałam z kremowym musem z batata.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam naleśniki dla 3 osób.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
naleśniki bezglutenowe