Gulasz wołowy z rodzynkami i warzywami. BLW.

Gulasz wołowy to taka klasyka gatunku. Wołowina nie często pojawia się na moim stole. To dosyć kapryśne mięso, które potrzebuje długiego i powolnego gotowania. A ja nie zawsze mam czas, aby z samego rana nastawić coś i pozwolić mu pyrkać przez kilka godzin. Na szczęście, gdy już postawię garnek na kuchence, to nie muszę nad nim stać i mieszać co chwilę. Danie robi się praktycznie samo, a ja podglądam je dosłownie co kilkadziesiąt minut i tylko sprawdzam czy nie dorzucić jeszcze jakiejś przyprawy.  

Trzy godziny gotowania może wydawać się długie. Niemniej dopiero tym czasie wołowina staje się miękka i delikatna. Powolne pyrkanie sprawia też, że warzywa dodane w międzyczasie nie robią  się zbyt miękkie (pomijając batat, który niemal rozpływa się i zagęszcza sos). Powolne gotowanie wydobywa wszystkie smaki z mięsa i dodanych przypraw, dzięki czemu sos jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. 

Gulasz wołowy z rodzynkami i warzywami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
3 hr
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
3 hr
Lista składników
  1. 500 g mięsa wołowego na gulasz
  2. 1 cebula
  3. 7 cm pora
  4. 2 marchewki
  5. 1 mała pietruszka
  6. kawałek batata (ilość jak 1 marchewka)
  7. 3 ząbki czosnku
  8. garść rodzynek
  9. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  10. 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  11. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  12. 1/3 łyżeczki ziarenek kolendry
  13. 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego (można pominąć)
  14. 1 liść laurowy
  15. szczypta mielonego kuminu rzymskiego
  16. świeżo zmielony pieprz kolorowy
  17. sól himalajska (dla dzieci od 1 roku)
  18. woda lub bulion warzywny
  19. 1 łyżeczka oleju
  20. 1 łyżeczka siemienia lnianego (można pominąć lub zagęścić sos mąką)
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i por kroję. Wrzucam warzywa do garnka. Dodaję olej i smażę na małym ogniu do momentu aż cebula zeszkli się.
  2. Mięso kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Smażę do momentu aż mięso zmieni kolor. Dosypuję rodzynki i wszystkie przyprawy. Zalewam całość wodą lub bulionem (ilość taka, aby przykryła zawartość garnka). Zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1,5 godziny.
  3. Marchewkę, batata, pietruszkę i czosnek kroję na dosyć duże kawałki. To ważne, aby warzywa nie zrobiły się miękkie zbyt szybko. Dodaję je do gotującego się mięsa. Mieszam całość i ponownie nakrywam garnek pokrywką. Gotuję na minimalnej mocy palnika przez kolejne 1,5 godziny.
  4. Gdy mięso jest już miękkie zdejmuję je z kuchenki. Do powstałego wywaru dodaję siemię lniane i dokładnie mieszam. Sos powinien lekko zgęstnieć.
  5. Podaję z ugotowaną kaszą pęczak i ogórkim kiszonym.
Uwagi
  1. W zależności od preferencji smakowych możesz zmienić zestaw i proporcje użytych przypraw. Do sosu powinna pasować też słodka wędzona papryka. Jeżeli dziecko lubi pikantny smak dodaj szczyptę pieprzu cayenne.
  2. Dla dziecka mięso (po ugotowaniu) warto pokroić na mniejsze kawałki, aby ułatwić maluchowi gryzienie.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Gulasz wołowy z rodzynkami i warzywami