Gulasz dyniowy z kurczaka. BLW.

Przyszła jesień. Za oknem jest szaro i buro. Nawet spadające liście nie wyglądają już tak pięknie, ponieważ nie odbijają się na nich jesienne promienie słońca. Na szczęście jest jeszcze dynia, która na talerzach wprowadza niesamowite kolory i sprawia, że dzień jest piękniejszy. Jesień to zdecydowanie czas rozgrzewających obiadów, dlatego w deszczowy dzień szykuję ekspresowy gulasz z dynią w roli głównej. Obowiązkowymi dodatkami są prozdrowotna kurkuma, aromatyczne zioła i natka pietruszki (źródło witaminy C). 

Tak przygotowany obiad (bez soli) można podać dziecku w pierwszych tygodniach rozszerzania diety. Dla maluszka mięso i warzywa (marchewkę i paprykę) warto pokroić w słupki. Dynię natomiast można rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą – dzięki temu kasza będzie przyklejać się do rączek. 

Gulasz dyniowy z kurczaka
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 300 g filetu z kurczaka zagrodowego
  2. 1/2 cebuli
  3. 1/2 czerwonej papryki
  4. 1 marchewka
  5. kawałek dyni (ilość jak 3 marchewki, użyłam dyni nelson)
  6. 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  7. 1/2 szklanki wody
  8. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  9. 1 łyżeczka suszonego oregano
  10. 1/2 łyżeczki kurkumy
  11. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  12. szczypta soli himalajskiej (pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
  13. świeżo zmielony pieprz
  14. 1 łyżka oleju do posmarowania patelni
Sposób przygotowania
  1. Cebulę siekam. Mięso kroję w drobną kostkę. Marchewkę kroję w talarki, a paprykę w kostkę. Dynię obieram i kroję w kawałki takiej wielkości jak marchewka.
  2. Umieszczam cebulę na patelni posmarowanej olejem. Smażę ją na małym ogniu do momentu aż się zeszkli.
  3. Dodaję mięso i smażę do chwili aż zrobi się białe. Dosypuję kurkumę, wędzoną paprykę, rozmaryn i oregano. Smażę jeszcze przez chwilę.
  4. Dodaję marchewkę, paprykę i dynię. Dolewam wodę i mieszam wszystkie składniki. Nakrywam pokrywką, zmniejszam moc palnika do minimum i duszę ok 15 minut. Następnie dodaję passatę, ponownie mieszam i dalej duszę pod przykryciem. Po kolejnych 15 minutach warzywa (a zwłaszcza marchewka), powinny zrobić się miękkie. Dynia w wyniku gotowania zacznie się rozpadać i zagęści sos.
  5. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i odkładam porcję dla dziecka. Następnie dodaje odrobinę soli himalajskiej.
  6. Podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to kasza bulgur i natka pietruszki.
Uwagi
  1. Nie pomijaj pieprzu w porcji dla dziecka. Jego szczypta jest niezbędna, aby kurkuma wchłonęła się.
  2. Z podanych ilości przygotowałam dwa obiady dla mamy i dziecka.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Gulasz dyniowy z kurczaka

Gulasz dyniowy z kurczaka

Gulasz dyniowy z kurczaka