Gofry z kaszy jaglanej. BLW.

Nie lubię marnować jedzenia.  Często jednak znajduję w lodówce jakieś niedojedzone resztki. Te obiadowe najczęściej mrożę i wyciągam, gdy akurat nie mam czasu na gotowanie. Co jednak zrobić z odrobiną serka wiejskiego czy resztkami jaglanki? Wyrzucić żal, pozostaje połączyć to ze sobą i wyczarować smaczny posiłek. Z pomocą przychodzi wtedy patelnia lub gofrownica. Tym razem zamiast placków powstały gofry, które zjadłyśmy wraz z Kaliną na lekką kolację. 

gofry z kaszy jaglanej

Gofry z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie resztki ze śniadania)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka serka wiejskiego (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka oleju + olej do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną zalewam ciepłą wodą, płuczę dokładnie i odlewam wodę. Czynność tę wykonuję kilka razy do momentu aż kasza będzie czysta. Następnie wsypują ją do rondelka i zalewam podwójną ilością świeżej wody. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki.
  • Do miski wbijam jajko, wkładam serek i wlewam olej. Całość dokładnie blenduję. 
  • Odmierzam porcję zimnej kaszy (wykorzystałam resztki ze śniadania). Dodaję ją do miski z pozostałymi składnikami. Mieszam całość tak, aby nie było  widać grudek pozlepianej kaszy. 
  • Ciasto zagęszczam mąką i odstawiam na chwilę. W tym czasie smaruję gofrownicę olejem i nagrzewam ją. 
  • Wykładam porcję ciasta na gorące płytki gofrownicy i smażę gofry do momentu aż para nie przestanie uciekać. Za pomocą drewnianego patyczka wyciągam gofry. Będą dosyć delikatne. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 4 niewielkie gofry, co wystarczyło na lekki posiłek dla mamy i dziecka. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji. 
  • Do przygotowania gofrów wykorzystam gofrownicę Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.

gofry z kaszy jaglanej

gofry z kaszy jaglanej

gofry z kaszy jaglanej

gofry z kaszy jaglanej