Gofry z kaszy jaglanej i buraka. BLW.

Ten przepis to wariacja na temat gofrów z kaszy jaglanej i banana. Zmodyfikowałam go o tyle, że do ciasta dodałam upieczonego buraka. Dzięki temu gofry uzyskały różowy kolor. Warto skorzystać z gofrownicy o dużej mocy. W przeciwnym razie gofry mogą wyjść niedopieczone lub przyklejać się do płytek. 

Do przygotowania gofrów wykorzystam gofrownicę Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.

gofry z kaszy jaglanej i buraka

Gofry z kaszy jaglanej i buraka

Lista składników
  • 1 mały upieczony burak 
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki oleju (plus olej do posmarowania gofrownicy)
  • 1/2 szklanki wody (można dać mleko)
Sposób przygotowania
  • Buraka obieram, kroję w kostkę i zawijam w papier do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do miękkości (ok 40 minut). Buraka najlepiej upiec przy okazji przygotowania innych potraw. Można go przechowywać w lodowce przez 3-4 dni. 
  • Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w gorącej wodzie. Zalewam podwójną ilością czystej wody i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka (ok 20 minut). Pozostawiam kaszę do przestudzenia bez podnoszenia pokrywki.
  • Gdy kasza ostygnie dodaję do niej buraka, banana, jajka, olej i mleko. Całość blenduję do uzyskania gładkiego musu. Następnie dosypuję mąkę i mieszam wszystkie składniki.
  • Smaruję gofrownicę olejem i nagrzewam ją. Wykładam porcję ciasta na gorące płytki gofrownicy i smaruję gofry do momentu aż para nie przestanie uciekać. Za pomocą drewnianego patyczka wyciągam gofry. Będą delikatne.
  •  Gofry podałam z musem kokosowym i truskawkami. 

Uwagi: 

  • Gofry po upieczeniu są bardzo miękkie i delikatne, ale na pewno nie surowe. To efekt wykorzystania kaszy jaglanej i banana. 
gofry z kaszy jaglanej i buraka
gofry z kaszy jaglanej i buraka
gofry z kaszy jaglanej i buraka
gofry z kaszy jaglanej i buraka
Wiadomo, truskaweczki najlepsze 😉