Figowa jaglanka na śniadanie lub deser. BLW.

Suszone figi stale goszczą w mojej kuchni. Uwielbiam je zarówno jako dodatek do dań słodkich, jak i wytrawnych (np. pasta z bakłażana). Są smaczne, nadają daniu słodyczy, a przy tym mają całą masę cennych właściwości (m.in. są bogatym źródłem wapnia i kwasu foliowego). Tym razem wykorzystałam je do stworzenia świetnej śniadaniowej jaglanki, którą z powodzeniem można podać także na deser. Danie jest bezglutenowe, wegańskie i świetnie nadaje się dla małych alergików. 

Figowa jaglanka
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  2. 1 szklanka wody
  3. 1/2 banana
  4. 3 suszone figi
  5. 1/2 łyżeczki kakao naturalnego
  6. 1/2 łyżeczki karobu
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczę w ciepłej wodzie tak długo aż będzie czysta (ok 3-4 razy). Przesypuję ją do rondelka, zalewam szklanką czystej wody i wstawiam na palnik. Nakrywam garnek pokrywką i doprowadzam do stanu na moment przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję tak długo aż kasza wchłonie całą wodę (ok 20 minut). Następnie zdejmuję z palnika i pozostawiam pod przykryciem na 10 minut.
  2. Do przestudzonej kaszy dodaję banana, figi, kakao i karob. Całość dokładnie blenduję.
  3. Przekładam do miseczek. Podaję z migdałami i złotymi jagodami.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam porcje dla mamy i dziecka, a resztki wykorzystałam jako dodatek do deseru z puddingiem chia.
  2. Karob można pominąć lub całkowicie zastąpić kakao. Warto jednak włączyć go do diety dziecka, ponieważ posiada sporo cennych minerałów.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Figowa jaglanka