Ekspresowy makaron z cukinią i świeżymi pomidorami. BLW.

Szybkie, smaczne, a co najważniejsze ze świeżych sezonowych warzyw. Makaron z cukinią i pomidorami poleca się na letni obiad w czasie upałów. Do przygotowania w mniej niż kwadrans. 

Makaron z cukinią i świeżymi pomidorami

Makaron z cukinią i świeżymi pomidorami

Lista składników:

  • 1 cukinia 
  • 3 pomidory malinowe 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 3/4 łyżeczki czerwonej papryki 
  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli (pomiń w porcji dla małego dziecka)
  • 1 łyżka oleju 
  • ulubiony makaron 

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotuję al dente i odcedzam na sitku.
  • Pomidory przelewam wrzątkiem i obieram ze skóry. Kroję w kostkę. Cukinię kroję na duże kawałki, cebulę i czosnek siekam. 
  • W rondelku podgrzewam olej i wrzucam na niego cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję cukinię i pomidory oraz przyprawy. Mieszam całość i nakrywam garnek pokrywką. Duszę przez kilka minut aż pomidory puszczą sok, a sos zgęstnieje. 
  • Gdy sos jest gotowy wyłączam palnik i dokładam makaron. Mieszam całość i nakrywam garnek pokrywką. Pozostawiam na kilka minut, aby makaron „doszedł” i oblepił się sosem. 
  • Przed podaniem doprawiam pieprzem i solą (sól tylko w porcji dla starszaka i rodziców). 

Uwagi:

  • Do sosu można dodać kawałki mozzarelli, pokruszony ser feta lub starty parmezan. W wersji mięsnej pasuje podsmażony boczek lub dobrej jakości kiełbasa. Ja osobiście lubię wersję wegańską bez takich dodatków. 
  • Jeżeli pomidory puściły dużo soku i sos jest wodnisty dodaj do niego odrobinę mielonego lnu (zanim wrzucisz makaron) i dokładnie wymieszaj. 
  • Nie pomijaj pieprzu w porcji dla dzieci. Czarny pieprz pomaga we wchłanianiu kurkumy.  
Makaron z cukinią i świeżymi pomidorami