Ekspresowy jabłecznik bez cukru. BLW.

Domowy jabłecznik chodził za mną od bardzo dawna. Taki lekko kwaśny, na kruchym cieście, bez zbędnych dodatków. Ważne, aby jabłka były jak najmniej przetworzone, aby czuć było ich fakturę. Inspiracją do stworzenia tego ciasta był przepis na jabłecznik z surowych jabłek z bloga White Plate. Znacząco zmodyfikowałam przepis, ponieważ chciałam uniknąć dodawania cukru. Ciasto posłodziłam daktylami i rodzynkami. Zmniejszyłam także proporcje, aby upiec mniejszą porcję. Muszę przyznać, że to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast jakie zrobiłam. A w gratisie otrzymałam szklankę świeżego soku z jabłek.

ekspresowy jabłecznik bez cukru

Ekspresowy jabłecznik bez cukru

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej (u mnie luksusowa typ 550)
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego (użyłam serka Bieluch)
  • 6 daktyli (lub więcej jak lubisz bardzo słodkie ciasto)

Składniki na masę z jabłek:

  • 3 duże jabłka (u mnie antonówki)
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. 
  • Daktyle i rodzynki umieszczam w małych miseczkach. Zalewam je gorącą wodą i pozostawiam do namoczenia na kilka minut. Następnie odcedzam i drobno siekam.
  • Do miski miksera wsypuję mąkę i sodę, dodaję pokrojone masło i daktyle, wbijam jajko. Włączam mikser na wolne obroty i mieszam składniki. Gdy połączą się ze sobą dodaję jogurt i mieszam jeszcze przez chwilę, aż powstanie kula ciasta.
  • Formę do pieczenia wykładam papierem. Ciasto dzielę na dwie części i wylepiam nim spód blaszki. Wstawiam formę do rozgrzanego piekarnika i piekę spód przez ok 10 minut (opcja góra-dół). 
  • W tym czasie jabłka myję, pozbawiam gniazd nasiennych i ścieram na tarce o dużych oczkach. Z jabłek odciskam sok – z 3 antonówek otrzymałam ok 150 ml soku. Następnie mieszam jabłka z przyprawami i rodzynkami.
  • Wyciągam spód z piekarnika i wykładam na niego jabłka. Wyrównuję wierzch łyżką. Z pozostałego ciasta odrywam kawałki, rozpłaszczam je w dłoni i układam na jabłkach. 
  • Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika. Piekę ok 35 minut w 190 stopniach (opcja góra-dół). 

ekspresowy jabłecznik bez cukru

ekspresowy jabłecznik bez cukru