Ekspresowy chleb na kefirze. BLW.

Ten przepis spodoba się tym, który chcieliby piec chleb, ale nie mają ochoty na hodowanie zakwasu. Jest łatwy w wykonaniu, szybko wyrasta, a do tego smakuje niesamowicie. 

Ekspresowy chleb na kefirze
Drukuj przepis
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
4 hr
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
4 hr
Lista składników
  1. 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  2. 125 ml kefiru
  3. 90 ml wody
  4. 2 łyżeczki suchych drożdży
  5. 1 łyżeczka soli himalajskiej
  6. 1 łyżka nasion czarnuszki (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję mąkę, drożdże i sól. Mieszam suche składniki.
  2. Dolewam kefir i zaczynam zagniatać ciasto. Powoli małymi partiami dolewam wodę i dalej zagniatam. Po kilku minutach ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Jeżeli jest twarde i trudno się zagniata to warto dolać nieco więcej wody.
  3. Ciasto należy wyrabiać do momentu aż zrobi się plastyczne. Zagniatając ręcznie trwa to ok 10-15 minut. Używając miksera z odpowiednią końcówką czas skraca się o połowę.
  4. Z gotowego ciasta formuję bochenek i posypuję go ziarenkami czarnuszki. Delikatnie je dociskam, aby przykleiły się do chleba.
  5. Układam chleb na formie wyłożonej papierem do pieczenia i nakrywam folią spożywczą. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to ok 4 godziny.
  6. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni (opcja góra-dół). Wkładam chleb i piekę przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę kolejne 30 minut. Jeżeli chleb zbyt mocno się rumieni to można nakryć go folią aluminiową (nie przykrywać szczelnie).
  7. Chleb studzę na kratce. Kroić można dopiero po całkowitym ostygnięciu.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
ekspresowy chleb na kefirze

ekspresowy chleb na kefirze

ekspresowy chleb na kefirze