Dyniowy budyń jaglany. BLW.

Dynia to jedna z niewielu rzeczy za które lubię jesień. Jej piękny pomarańczowy kolor wprowadza nieco ciepła i słońca do pochmurnych i chłodnych jesiennych dni. Dynia to także bogactwo witamin i cennych składników mineralnych. Jest zdrowa, smaczna i tania. Czy można chcieć czegoś więcej? 

Dyniowy budyń jaglany to jedno z obowiązkowych dań w jesiennym menu. Dokonując drobnych modyfikacji w przepisie można go podać maluszkowi już w pierwszych tygodniach rozszerzania diety. Budyń świetnie smakuje na ciepło i na zimno, dlatego warto przygotować go więcej i przechowywać w lodówce. To świetna przekąska, która skutecznie zaspokaja mały głód. 

Dyniowy budyń jaglany
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę gotuję na wodzie)
  2. 1 szklanka puree z dyni hokkaido (u mnie z gotowanej, ale może też być z pieczonej)
  3. 1/2 szklanki mleka kokosowego (u mnie marki Aroy-D 60% ekstraktu z kokosa, jeżeli wybierasz mleko domowe to wykorzystaj je także do gotowania kaszy)
  4. 1/2 łyżeczki kurkumy
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu
  6. sok z 1/2 cytryny
  7. 1 łyżka masła orzechowego (u dzieci poniżej roku należy pominąć lub zastąpić zmiksowanym pestkami dyni i słonecznik)
  8. 1 łyżka miodu (u mnie rzepakowy, u dzieci poniżej roku należy pominąć lub zastąpić innym słodziwem, np. syropem klonowym)
  9. 1 łyżka oleju z pestek winogron (lub innego tłuszczu neutralnego w smaku, opcjonalnie można dać nierafinowany olej kokosowy)
Sposób przygotowania
  1. Dynię i kaszę jaglaną przygotowuję wieczorem dzień wcześniej. Warto mieć zapas tych produktów w lodówce, aby szybko móc przyrządzić z nich posiłki i desery. Kaszę dokładnie płuczę do momentu aż woda będzie czysta. Wsypuję kaszę do rondelka i zalewam ją wodą (1 porcja kaszy i 2 porcje wody). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka (ok 15 minut). Zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki.
  2. Dynię kroję na niewielkie kawałki. Używam odmiany hokkaido, więc nie trzeba jej obierać. Dynię gotuję na małym ogniu ok 15 minut. Odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
  3. W kielichu blendera umieszczam kaszę i dynię. Dosypuję przyprawy, dokładam masło orzechowe oraz dolewam sok z cytryny, olej i mleko kokosowe. Wszystko dokładnie blenduję na gładki krem. Jeżeli mus jest zbyt gęsty można dolać więcej mleka kokosowego lub wody.
  4. Podaję ze świeżymi śliwkami oraz pestkami dyni i słonecznikiem. Dla dzieci pestki i nasiona warto rozgnieść w moździerzu lub zmiksować.
Uwagi
  1. Z podanych ilości powstaną 3 porcje.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
dyniowy budyń jaglany

dyniowy budyń jaglany

dyniowy budyń jaglany



Koniecznie przeczytaj:

  • zlapinska

    pysznosc!