Dyniowe brownie bez glutenu. BLW.

To ciasto jest idealnym dowodem na to, że słodycze bez białego cukru są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. A jeżeli powstają na bazie warzyw to na dodatek można potraktować je jako pełnowartościowy posiłek. Może nie podałaby tego ciasta na obiad, ale słodka kolacja od czasu do czasu nie jest dużym grzechem. 

Przygotowane ciasto jest bardzo mokre ze względu na znaczącą zawartość dyni. Warto wykorzystać dużą formę tak, aby wysokość ciasta nie przekraczała 5 cm. Dzięki temu masz pewność, że brownie upiecze się  równomiernie. Moja forma ma wymiar 23×11 cm. 

Dyniowe brownie bez glutenu
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
55 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
55 min
Lista składników
  1. 1 szklanka puree z pieczonej dyni hokkaido
  2. 1 jajko
  3. 1 łyżka oleju kokosowego
  4. 3/4 szklanki mąki kokosowej
  5. 1 szklanka mleka (u mnie krowie, ale można dać roślinne lub wodę)
  6. 3 łyżeczki cukru kokosowego
  7. 3 łyżeczki karobu (można zamienić na kakao dla dzieci powyżej roku)
  8. 1 płaska łyżeczka cynamonu (najlepiej cejloński)
  9. 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  10. szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam ilość puree do babeczek. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę. Ja wykorzystałam dynię przygotowaną dzień wcześniej.
  2. Żółtko oddzielam od białka. Żółtko dodaję do puree z dyni, a białko wraz ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
  3. Rozpuszczam olej w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia. Przelewam go do miski z dynią.
  4. Śliwki siekam na możliwie najmniejsze kawałki. Dodaję je do masy dyniowej.
  5. Dosypuję mąkę kokosową, cynamon, karob, cukier kokosowy i proszek do pieczenia.
  6. Dolewam 200 ml mleka i mieszam bardzo dokładnie. Odstawiam na chwilę, aby mąka wchłonęła mleko. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolewam pozostałą ilość mleka.
  7. Niewielkimi porcjami przekładam białko do ciasta i bardzo delikatnie mieszam.
  8. Umieszczam ciasto w formie do pieczenia. Ja wykorzystuję formę silikonową. Jeżeli masz zwykłą to koniecznie umieść w niej papier do pieczenia.
  9. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40 minut w opcji góra dół (bez termoobiegu).
  10. Gotowe brownie wyciągam z formy i kroję dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, dlatego przechowuję je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwagi
  1. Do czasu przygotowania brownie nie wliczyłam czasu potrzebnego na upieczenie dyni.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Dyniowe brownie bez glutenu



Koniecznie przeczytaj: