Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci. BLW.

Moje dwuletnie dziecko ma wilczy apetyt. W ciągu dnia zjada więcej niż ja. Na ile się da staram się ograniczyć gotowe sklepowe przekąski i dania. Zamiast tego eksperymentuję ze zdrowymi domowymi wypiekami. W sezonie na letnie owoce nie mogło zabraknąć drożdżówek. Tym razem zrobiłam klasyczne ciasto z puszystą mąką pszenną, masłem i krowim mlekiem. Jedynym odstępstwem jest cukier – do ciasta dałam odrobinę miodu. Bułeczki zniknęły w mgnieniu oka. 

Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 250 g maki pszennej typ 550 (luksusowa)
  2. 1,5 lyżeczki suchych drożdży
  3. 100 ml mleka
  4. 1 jajko
  5. 40 g masła
  6. 2 lyżki miodu + 1 łyżka do owoców (lub inne dozwolone słodziwo)
  7. czarne i czerwone porzeczki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę i drożdże wsypuję do miski. Dodaję mleko, jajko, pokrojone masło i miód (2 łyżki). Wyrabiam ciasto przez 5 minut za pomocą miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko klejące.
  2. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie ok 60 minut).
  3. Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki i formuję bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto może kleić się do rąk, więc dłonie smaruję olejem.
  4. Porzeczki myję, osuszam i mieszam z miodem (1 łyżka). Jeżeli miód jest mocno skrystalizowany to warto wcześniej go rozpuścić.
  5. W każdej bułeczce robię wgłębienie i wypełniam je owocami. Przygotowane drożdżówki pozostawiam do ponownego wyrośnięcia (ok 15-20 minut) i w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
  6. Wstawiam bułki do gorącego piekarnika i piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
  1. Z podanych ilości upiekłam 6 drożdżówek.
  2. Miód można zastąpić innym dozwolonym słodziwem, np. cukrem kokosowym lub syropem daktylowym.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci. BLW.

Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci. BLW.