Dorsz z czosnkiem, pomidorami i pomarańczą. BLW.

Szybki i łatwy obiad z rybą w roli głównej. Dorsza można zamienić na inną ulubioną rybę. Świetnie sprawdzi się tu także halibut. Ryba zawinięta w papier nie wysycha podczas pieczenia. 

Dorsz z czosnkiem, pomidorami i pomarańczą. BLW.
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
  1. 150 g filetu z dorsza
  2. 3 suszone pomidory
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1/2 pomarańczy
  5. szczypta soli himalajskiej (pomiń dla dzieci poniżej roku)
  6. szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
  1. Rybę myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
  2. Czosnek drobno siekam lub przeciskam przez praskę.
  3. Pomidory odsączam z zalewy i kroję na malutkie kawałki.
  4. Pomarańczę obieram i dzielę na plastry.
  5. Rybę posypuję solą i ziołami. Układam na niej czosnek, pomidory i kawałki 1/4 pomarańczy. Z pozostałej części (1/4) wyciskam sok i polewam nim rybę.
  6. Zwijam filet w dosyć ciasny rulon i układam go na papierze do pieczenia. Zawijam rybę w papier i przekładam do naczynia żaroodpornego.
  7. Piekę ok 15 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu). Podaję z pieczonymi warzywami.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
dorsz z czosnkiem, pomidorami i pomarańczą

dorsz z czosnkiem, pomidorami i pomarańczą

dorsz z czosnkiem, pomidorami i pomarańczą

dorsz z czosnkiem, pomidorami i pomarańczą

dorsz z czosnkiem, pomidorami i pomarańczą