Domowy kisiel truskawkowy z chia. BLW.

Uwielbiam desery na bazie chia. Są smaczne, zdrowe i sycące. Zazwyczaj przygotowuje się je z wykorzystaniem mleka lub jogurtów. Ja natomiast najbardziej lubię wersję z owocami. Na zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić pudding właśnie z truskawkami w roli głównej. Dosypałam nieco więcej chia niż zwykle, dzięki czemu powstał gęsty kisiel truskawkowy. Można go jeść samodzielnie na drugie śniadanie czy podwieczorek lub wykorzystać jako dodatek do placuszków, naleśników lub gofrów. 

Do przygotowania kisielu użyłam mleko kokosowe Real Thai. Składa się ono wyłącznie z ekstraktu kokosa (85%) i wody, dlatego idealnie nadaje się do deserów dla dzieci.

Domowy kisiel truskawkowy z chia
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
  1. 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  2. 1 banan
  3. 50 ml mleka kokosowego (najlepiej Real Thai z kartonika)
  4. 5 daktyli
  5. 3 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
  1. Truskawki myję i pozbawiam szypułek, a następnie rozdrabniam blenderem. Dodaję banana, daktyle i mleko kokosowe. Miksuję wszystkie składniki. Dosypuję nasiona chia i mieszam dokładnie całość. Odstawiam do lodówki na minimum 3h, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu mieszam kisiel, aby nasiona nie skleiły się.
Uwagi
  1. Poza sezonem można wykorzystać mrożone truskawki. Nie trzeba ich rozmrażać przed przygotowaniem deseru.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
domowy kisiel truskawkowy z chia



Koniecznie przeczytaj: