Domowe musy w tubce dla dzieci. BLW.

Musy owocowe w tubce robią furorę na placach zabaw i w wózkach. Kupić je można praktycznie w każdym sklepie, więc gdy tylko dziecko łapie mały lub większy głód od razu sięga się po tubkę z owocami. Sama z nich korzystam, gdy jesteśmy z Kaliną poza domem, a zabrane jedzonko dawno się skończyło, wylądowało w kałuży lub po prostu nie smakowało. Mam też w domu żelazny zapas tubek na czarną godzinę i sięgam po nie, gdy muszę błyskawicznie wyjść z domu, a czasu na przygotowanie czegokolwiek brak. Tubki są małe, niedrogie (czy aby na pewno?), wygodne w podaniu, a dzieci je uwielbiają. Czego chcieć więcej?

Gotowe tubki dla dzieci – czy warto je podawać?

Niektórzy rodzice jednak zaczęli traktować je jako substytut owoców, co niestety nie odbija się pozytywnie na zdrowiu dziecka. Tubka to nie owoc. Mus w niej zawarty jest produktem przetworzonym, który przebył długą drogę zanim trafił do buzi malucha. Należy sięgać po niego z umiarem. Dlaczego?

  • mus znajdujący się w tubce jest nienaturalnie gładki (nie zawiera grudek i kawałków owoców) – żadnym blenderem nie uzyska się takiej konsystencji;
  • tubka ma długi termin przydatności do spożycia – natura nie stworzyła jeszcze owoców, które wytrzymałyby tyle miesięcy na sklepowej półce;
  • w tubce znajdują się przede wszystkim owoce (z drobnymi wyjątkami), a więc cukry proste dodające energii tylko na chwilę (szybki wzrost cukru we krwi powoduje wzmożoną produkcję insuliny);
  • niewiele tubek zawiera warzywa i zboża, które sycą na długo;
  • jogurty zawarte w tubkach nie zawierają pożytecznych bakterii; 
  • w gotowych musach brakuje tłuszczy, ułatwiających wchłanianie witamin A, D, E, K; 
  • w owocowych tubkach witamina C najczęściej jest dodana sztucznie. 

Domowe tubki dla dzieci

Tubki z powodzeniem można przygotować samodzielnie. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to tak wygodne jak wrzucenie do koszyka gotowca ze sklepu. Jest jednak znacznie zdrowsze i pożywniejsze. A przy okazji można zrobić większą ilość musu na deser dla reszty rodziny. Ja wrzucam do dzbanka dodatkową porcję owoców i warzyw i od razu robię koktajl dla siebie. Wystarczy 5 minut, blender i odrobinę chęci. A dlaczego warto?

  • w domowych tubkach są wszystkie witaminy, składniki mineralne i błonnik naturalnie występujące w owocach i warzywach; 
  • poza owocami do tubki można wsadzić dowolne warzywo, a te dzieci jedzą mniej chętnie; 
  • bez problemu zmieści się ugotowana kasza, płatki, zboża ekspandowane i zdrowy tłuszcz;
  • to rodzic, a nie wielki koncern decyduje o zawartości opakowania (większość gotowców zawiera banana, którego moja córka chętnie je w całości – po co więc dawać go jeszcze w tubce?); 
  • dziecko je produkt świeży, niepasteryzowany, z krótkim terminem przydatności. 

Co do składników, staram się nie wymyślać niewiadomo czego. Raczej wykorzystuję owoce i warzywa, które zawsze mam pod ręką. Z doświadczenia wiem, że dziwne kombinacje nie zdają egzaminu. W przypadku jedzonka z tubki najważniejsze dla mnie jest, aby było sycące – zazwyczaj tego typu posiłek podaję poza domem. Przygotowując mus koniecznie trzeba dodać do niego dobrej jakości tłuszcz. Dlaczego? A no dlatego, że:

  • dzieci potrzebują tłuszcz, a zwłaszcza kwasy Omega 3 (olej lniany czy rzepakowy nierafinowany), do prawidłowego rozwoju układu nerwowego;
  • witaminy A, D, E, K rozpuszczają się w tłuszczach. 

domowy mus w tubce dla dzieci

domowy mus w tubce dla dzieci

Wielorazowe tubki do samodzielnego napełniania kupisz w wielu sklepach internetowych

10 pomysłów na mus do tubki dla dzieci

Tak na prawdę do tubki możesz wsadzić cokolwiek. Sprawdzi się każda mieszanka owocowo-warzywna. Zerknij na moje inspiracje, a później kombinuj samemu. Koniecznie napisz, jaką kompozycję lubi Twoje dziecko.

Jesienny mus dyniowy

  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni (u mnie dynia hokkaido)
  • 2 małe morele
  • 1/4 jabłka 
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 łyżeczka oleju lnianego 

Dynię kroję na kawałki, smaruję oliwą i piekę w temperaturze 180 stopni (opcja z termoobiegiem) aż będzie miękka (ok 40 minut). Następnie blenduję i mrożę lub przechowuję w lodówce przez 3 dni. Odmierzam odpowiednią ilość zmiksowanej dyni i dodaję do niej morele, jabłko, ugotowaną kaszę jaglaną i olej lniany. Wszystko dokładnie miksuję na gładki krem. Jeżeli mus jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody. 

Mus z pieczonym burakiem i płatkami orkiszowymi

  • 3 łyżki puree z pieczonego buraka 
  • 1/3 jabłka 
  • 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki płatków orkiszowych 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (nierafinowanego)

W kielichu blendera umieszczam kawałki upieczonego buraka (dowiedz się jak upiec buraka), jabłko ze skórką, obraną pomarańczę, płatki orkiszowe i olej. Wszystko dokładnie miksuję do momentu aż kawałki płatków przestaną być wyczuwalne. 

Mus owsiany z mlekiem kokosowym i owocami

  • 3 łyżki płatków owsianych (u mnie górskie)
  • 1/2 gruszki
  • 1/2 jabłka 
  • 1/2 brzoskwini 
  • 2 łyżki mleka kokosowego z dobrym składem (u mnie Real Thai)

Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję aż powstanie gładki mus. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaję wodę. 

Zielony mus pełen żelaza

  • mała garść jarmużu 
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 gruszki 
  • 1/2 banana
  • 1 suszona morela 
  • 5 rodzynek 
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 
  • 1/2 łyżeczki oleju konopnego 

W kielichu blendera umieszczam jarmuż, jabłko, gruszkę, suszoną morelę, rodzynki i olej. Miksuję na gładki mus. Następnie dosypuję amarantus ekspandowany i mieszam łyżką. 

Mus owocowy z kaszą gryczaną

  • 1/2 miękkiej gruszki 
  • 1/2 jabłka (u mnie antonówka)
  • szczypta cynamonu
  • 5 rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 

Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję aż powstanie gładki mus.

Mus Kubuś

  • 1/2 marchewki 
  • 1/2 jabłka 
  • 1/2 banana
  • 1/4 pomarańczy 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego 

Marchewkę ścieram na tarce. Dodaję do niej jabłko, banana, pomarańczę i olej. Wszystko dokładnie miksuję. Jeżeli nie masz obaw o uszkodzenie miksera możesz pominąć etap ścierania marchewki.  

Mus jogurtowo-malinowy z płatkami żytnimi

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie serek Bieluch)
  • garść malin (poza sezonem używam mrożonych, można dać truskawki)
  • 1 łyżka płatków żytnich  
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego nierafinowanego

Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję aż powstanie gładki mus.

Mus szpinakowy 

  • mała garść liści szpinaku 
  • 1/2 jabłka
  • garść zielonych winogron (używam rodzynkowych bez pestek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego nierafinowanego

W kielichu blendera umieszczam szpinak, jabłko, winogrona i olej. Miksuję na gładki mus. Dolewam wyciśnięty sok z cytryny i dosypuję amarantus ekspandowany. Mieszam całość łyżką. 

Mus migdałowy z awokado

  • 3 łyżki płatków migdałowych 
  • 1/2 miękkiego awokado 
  • 1/2 miękkiej gruszki 
  • 1 morela
  • 1 łyżka soku z cytryny

Płatki migdałowe, awokado, gruszkę, morelę i sok z cytryny miksuję na gładki krem. Awokado zawiera dużo zdrowego tłuszczu, więc nie ma potrzeby dodawania dodatkowego oleju. 

Mus czekoladowy z awokado i śliwek 

  • 2 dojrzałe śliwki
  • 1/4 miękkiego awokado
  • 2 łyżki musu z pieczonej dyni hokkaido
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu (u dzieci poniżej roku można dosłodzić syropem klonowym lub daktylami)

Dynię kroję na kawałki, smaruję oliwą i piekę w temperaturze 180 stopni (opcja z termoobiegiem) aż będzie miękka  (ok 40 minut). Następnie blenduję i mrożę lub przechowuję w lodówce przez 3 dni. Odmierzam odpowiednią ilość zmiksowanej dyni i dodaję do niej śliwki bez pestek, ćwiartkę awokado, kakao i miód (dla dzieci poniżej roku inne słodziwo). Wszystko miksuję na gładki mus. Awokado zawiera dużo zdrowego tłuszczu, więc nie ma potrzeby dodawania dodatkowego oleju. 

 

A Ty jaki masz pomysł na mus do tubki dla dziecka?

Spodobały Ci się moje pomysły? Zostaw komentarz i udostępnij przepisy innej mamie. 

Koniecznie przeczytaj: