Domowe lody z kawałkami owoców. BLW.

„Mamusiu, czy są jakieś lody?”. To pytanie słyszę kilka razy dziennie. Mój mały lodożerca potrafi zjeść loda na deser po każdym posiłku (pomijając te w przedszkolu). Osobiście nie mam nic przeciwko, bo są to lody domowe i często zawierają w składzie warzywa. Zresztą trudno jest trzylatkowi wytłumaczyć dlaczego nie może teraz zjeść lody i nie wywołać histerii.

Tym razem z okazji Dnia Dziecka zrobiłam lody z mascarpone i kawałkami owoców. W przypadku alergii na białko mleka krowiego serek można zamienić na mleko kokosowe z dobrym składem (np. Real Thai).

Domowe lody z kawałkami owoców i mascarpone blw

Domowe lody z kawałkami owoców

Lista składników:

  • 1 dojrzała gruszka
  • 6 dużych truskawek
  • 1/2 banana
  • garść borówek
  • 1 czubata łyżka mascarpone (opcjonalnie gęsta cześć mleka kokosowego z dobrym składem, np. Real Thai)

Sposób przygotowania:

  • Do blendera wkładam gruszkę, truskawki i mascarpone (lub mleko kokosowe). Całość dokładnie blenduję. 
  • Powstałą masę przekładam do foremek na lody do 2/3 wysokości. Dokładam plasterki bananów i borówki tak, aby wypełnić całe foremki. 
  • Foremki z lodami wkładam do zamrażalnika na kilka godzin. 
  • Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.

Uwagi:

  • Do przygotowania lodów użyłam foremek z Ikea. 
  • Z podanych ilości powstanie 5-7 lodów w zależności od wielkości użytych foremek. 
Domowe lody z kawałkami owoców i mascarpone blw