Domowe frytki z warzyw korzeniowych. BLW.

Pieczone warzywa korzeniowe często goszczą na moim stole. Serwuję je zarówno jako dodatek do mięsa, jak i danie główne na kolację. Domowe frytki wykonać można praktycznie z każdego warzywa korzeniowego. Osobiście najbardziej lubię te z buraka i pietruszki. Kalina natomiast zwykle zajada się batatem. Upieczone warzywa podać można dziecku, które skończyło 6 miesięcy. Są idealne na początek rozszerzania diety metodą BLW. Warzywa pokrojone w paski wpasowują się w małą rączkę, a dziecko bez problemu je obgryza. Ziemniak czy batat po upieczeniu są bardzo miękkie, więc nie ma obaw o zakrztuszenie.

Domowe frytki z warzyw korzeniowych
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 1 ziemniak
  2. 1 batat
  3. 1 pietruszka
  4. 1 marchewka
  5. 1 burak
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
  7. ulubione mieszanki ziół i przypraw
Sposób przygotowania
  1. Warzywa myję, obieram i kroję w cienkie paski. Rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa nie powinny zachodzić na siebie, ponieważ nie upieką się równomiernie.
  2. Frytki skrapiam oliwą i obficie obsypuję przyprawami. U mnie zioła prowansalskie, mieszanka ziół tajskich (porcja dla rodziców, Kalinie oszczędzam chili) i sok z cytryny na buraka.
  3. Piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni przy włączonym termoobiegu.
Uwagi
  1. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo pokroisz warzywa. Warto monitorować czy są odpowiednio miękkie.
  2. Pamiętaj, że marchewka czy burak będą piec się dłużej niż ziemniak czy batat, dlatego warto pokroić je w cieńsze i mniejsze kawałki (jak na moim zdjęciu).
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

 

domowe frytki

domowe frytki