Domowe amarantuski. BLW.

Amarantuski dostępne w sprzedaży niestety nie nadają się dla dzieci poniżej roku. Te, które ja znam, w składzie mają miód, a jak wiadomo nie powinno się go podawać niemowlętom. Cena gotowych amarantusek także nie zachęca do zakupu. 8-10 zł za kilka ciastek? Nie dziękuję. Upiekę sama. 

Ciasteczka amarantusowe to najłatwiejsze wypieki pod słońcem. Nie ma opcji, aby nie udały się. Nie dość, że są łatwe w wykonaniu, to jeszcze przygotujesz je w kilka minut. Najczęściej serwuję je na podwieczorek lub zabieram jako przekąskę na spacer. 

Amarantuski
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
12 min
Łączny czas
17 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
12 min
Łączny czas
17 min
Lista składników
  1. 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  2. 1 jajko
  3. 1 łyżka oleju kokosowego
  4. garść owoców suszonych (u mnie rodzynki i śliwki)
  5. 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Jajko roztrzepuję. Owoce suszone drobno siekam. Olej rozpuszczam w rondelku.
  2. Mieszam wszystkie składniki w misce. Z powstałej masy formuję niewielkie kuleczki, które delikatnie spłaszczam.
  3. Wykładam ciastka na blaszkę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
Uwagi
  1. W moim przepisie nie ma słodziwa. Uważam, że jest ono zbędne, ponieważ suszone owoce są wystarczająco słodkie. Jeżeli jednak potrzebujesz dosłodzić ciastka możesz wykorzystać miód (dla dzieci powyżej roku) lub syrop klonowy.
  2. Ciasteczka należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby nie wyschły zbyt szybko.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
amarantuski





Koniecznie przeczytaj: