Domowa Nutella z ciecierzycy do smarowania i wyjadania łyżką. BLW.

Za kulinarnymi (i nie tylko) upodobaniami dzieci trudno jest nadążyć. Jednego dnia Kalina kocha hummus i mogłaby jeść go łyżką prosto z miski, kolejnego natomiast nawet nie chce o nim słyszeć. W związku z tym, że dziecko nie przepada za mięsem to nie chcę, aby cieciorka wypadła z naszego menu. Postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania kremu czekoladowego. Domowa Nutella okazała się absolutnym hitem! Moja wersja nie jest jakoś szczególnie słodka, robię ją mocno orzechową i czekoladową. Aż przypomniały mi się chwile z dzieciństwa, gdy takie smarowidła (niestety kupne) wyjadałam łyżką ze słoika. 

Domowa Nutella z ciecierzycy

domowa nutella z ciecierzycy

Lista składników:

  • 1 szklanka ciecierzycy (użyłam już ugotowanej ze słoika)
  • 5 łyżek masła orzechowego (100% orzechów bez soli i dodatków)
  • 4 łyżki miodu (u mnie lipowy, dla dzieci poniżej roku daj inne słodziwo, np. syrop daktylowy lub klonowy) 
  • 5 łyżek kakao naturalnego (ilość dopasuj do preferencji, ja 1 łyżkę zamieniłam na karob) 
  • kilka łyżek wody lub mleka roślinnego do uzyskania kremowej konsystencji (dałam 5, bo lubimy gesty krem, można dać więcej) 

Sposób przygotowania:

  • Odmierzam odpowiednią ilość ciecierzycy i płuczę ją pod bieżącą wodą. Umieszczam w kielichu blendera. 
  • Dodaję masło orzechowe, miód i kakao. Zaczynam miksować całość. 
  • Podczas miksowania dolewam po jednej łyżce wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Następnie sprawdzam smak i w razie potrzeby dokładam więcej kakao, miodu lub masła orzechowego. 
  • Gotowy krem przekładam do słoika. Idealnie nadaje się do naleśników i gofrów, na kanapkę, a nawet do wyjadania łyżką. 

Uwagi:

  • Po schłodzeniu masa zrobić się nieco twardsza niż bezpośrednio po zmiksowaniu. Jeżeli konsystencja Ci nie odpowiada to dodaj więcej wody i dokładnie wymieszaj. 
  • Gotową Nutellę przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 4-5 dni. 
  • Ilość miodu, masła orzechowego i kakao dostosuj do własnych preferencji. Część kakao można zastąpić karobem. 

domowa nutella z ciecierzycy