Domowa Nutella z awokado. BLW.

Gdy byłam mała to po cichu zakradałam się do kuchni, wspinałam na krzesło, zaglądałam do kuchennej szafki i palcem wyjadałam ze słoika Nutellę. W latach ’90 nikt nie interesował się składem produktów spożywczych, a kanapka z Nutellą była ulubionym drugim śniadaniem do szkoły niejednego dziecka. Moim zresztą też. Te z szynką i serem lądowały najczęściej w koszu na śmieci.

Gdy sama zostałam mamą zdecydowałam, że nie podam Nutelli (tej ze sklepu) własnej córce. Produkt ten zawiera zbyt wiele cukru, niedobrych tłuszczy i sztucznych dodatków. Nie chcę jednak odmawiać Kalinie słodkiej przyjemności, dlatego poszukałam zdrowego odpowiednika. Zamiast przebierać w słodkich kremach czekoladowych ze sklepowej półki, zajrzałam do kuchennych szafek i lodówki. Składniki na domową Nutellę każda mama na pewno mam na wyciągnięcie ręki. 

Domowa Nutella z awokado
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 1/2 dojrzałego awokado
  2. 1 mały dojrzały banan (lub 1/2 dużego)
  3. 2 łyżeczki kakao (można dać mniej lub więcej wg preferencji)
  4. 2 łyżeczki miodu (można pominąć jeżeli banan jest wystarczająco słodki lub zastąpić daktylami dla dzieci poniżej roku)
  5. 1 łyżka pestek dyni
  6. 1 łyżka nasion słonecznika
Sposób przygotowania
  1. Awokado, banan, pestki dyni i nasiona słonecznika umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładki krem.
  2. Do powstałej masy małymi porcjami dodaję kakao, sprawdzając czy krem jest wystarczająco czekoladowy. Dosładzam Nutellę miodem jeżeli jest taka potrzeba.
  3. Krem przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie 48h, niemniej zwykle znika szybciej niż go przygotowuję.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

domowa nutella z awokado



Koniecznie przeczytaj: