Deser typu Monte z kaszy jaglanej. BLW.

Deser typu Monte to chyba nasz ulubiony sposób podania kaszy jaglanej. Jest tam wszystko co Kalina lubi – słodkie daktyle, masło orzechowe, kakao i oczywiście orzechy w całości. To także sposób na niezwykle sycące śniadanie z jaglanką w roli głównej. Powinno zasmakować każdemu sceptykowi tej kaszy. Jej smak jest praktycznie niewyczuwalny, a dodając większą ilość mleka kokosowego otrzymuje się gładki orzechowo-czekoladowy krem. Nic tylko zajadać się bez wyrzutów sumienia. 

Deser typu Monte z kaszy jaglanej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Lista składników
  1. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy + 2 szklanki wody)
  2. 1/2 banana
  3. 1/3 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
  4. 3 suszone daktyle (lub więcej jak lubisz słodkie desery)
  5. 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych, ale inne też będzie dobre)
  6. 2 łyżeczki kakao
  7. 3 łyżeczki miodu (lub innego dozwolonego słodziwa)
  8. ulubione orzechy i bakalie do podania (u mnie nerkowce, pekan i morwa)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w gorącej wodzie. Zalewam podwójną ilością czystej wody i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka (ok 20 minut). Pozostawiam kaszę do przestudzenia bez podnoszenia pokrywki.
  2. Do garnka z gorącą kaszą wkładam daktyle, aby zrobiły się miękkie.
  3. Gdy kasza ostygnie dodaję do niej banana i masło orzechowe. Zaczynam blendować dodając małe ilości mleka kokosowego. Ilość mleka zależy od preferowanej konsystencji kremu. My lubimy gęste, więc nie wykorzystuję całości.
  4. Połowę powstałego musu przekładam do osobnego pojemnika. Natomiast do reszty dosypuję kakao i dodaję miód. Ponownie blenduję.
  5. Gotowy krem czekoladowy przekładam do misek. Dodaję do niego wcześniej przygotowany krem orzechowy. Podaję z ulubionymi dodatkami - u mnie orzechy nerkowca i pekan oraz suszona morwa.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób.
  2. Kaszę można ugotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać z dodatkiem banana i mleka kokosowego.
  3. Ilość mleka zależy od preferowanej gęstości deseru. Najlepiej dolewać je stopniowo.
  4. Jeżeli lubisz bardzo słodkie dania to dodaj więcej daktyli. Jeżeli używasz świeżych daktyli to nie musisz dodawać ich wcześniej do gorącej kaszy.
  5. Kakao można zastąpić karobem, ale smak nie będzie ten sam.
  6. Masło orzechowe i kakao można podać dziecku przed ukończeniem pierwszego roku. Należy tylko wcześniej upewnić się, że żaden z tych składników nie uczula. Nie podawaj orzechów w całości, ponieważ maluszek może nie poradzić sobie z pogryzieniem ich.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
monte z kaszy jaglanej

monte z kaszy jaglanej

monte z kaszy jaglanej

monte z kaszy jaglanej