Czerwone risotto z ziarnem amarantusa i komosą ryżową. BLW

Amarantus ekspandowany szturmem podbił polskie domy. Chyba nie ma dziecka BLW, któremu mama nie dosypywałaby amarantusa do owsianki, jogurtu czy koktajlu. Amarantuski natomiast to najłatwiejsze ciastka, jakie kiedykolwiek robiłam. Co jednak z surowym ziarnem amarantusa? Jak wykorzystać go w kuchni? My z Kalinką wprost go uwielbiamy. Robię z niego m.in. amarantusowy „kisiel” z gruszką i migdałami. Świetnie też nadaje się do dań wytrawnych. W połączeniu z ryżem i pomidorami tworzy rewelacyjny wegetariański obiad. Charakterystyczny ziemisty smak amarantusa jest tu praktycznie niewyczuwalny. 

Czerwone risotto z ziarnem amarantusa i komosą ryżową
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 4 łyżki ryżu (u mnie jaśminowy, przed ugotowaniem)
  2. 2 łyżki ziaren amarantusa (przed ugotowaniem)
  3. 2 łyżki komosy ryżowej (przed ugotowaniem)
  4. 200 ml passaty pomidorowej
  5. 100 ml wody lub bulionu warzywnego
  6. 1/2 dużej marchewki
  7. 1/2 czerwonej cebuli
  8. 3 cm pora
  9. garść groszku (u mnie mrożona)
  10. garść zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  11. garść kukurydzy (u mnie mrożona)
  12. 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  13. 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  14. 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  15. 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i por drobno siekam. Wkładam do garnka wraz z oliwą i duszę na niewielkim ogniu.
  2. Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję do garnka i nadal duszę.
  3. Ryż, komosę i amarantus płuczę pod bieżącą wodą. Odcedzam i dorzucam do garnka. Mieszam wszystkie składniki i smażę przez chwilę.
  4. Dolewam passatę i wodę. Dodaję mrożone warzywa: groszek, kukurydza, fasolka szparagowa. Dosypuję zioła prowansalskie i słodką paprykę. Mieszam całość.
  5. Nakrywam garnek pokrywką i gotuję na małym ogniu przez ok 20 minut. Warto 2-3 razy zajrzeć do garnka, aby przemieszać danie i sprawdzić czy nie zgęstniało za bardzo. W razie potrzeby można dolać wodę.
  6. Gdy ryż, amarantus i komosa są miękkie dodaję posiekaną natkę pietruszkę. Mieszam danie. Wyłączam palnik i pozostawiam do ostygnięcia pod przykryciem.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 2 duże porcje.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
czerwone risotto z amarantusem i komosą ryżową

czerwone risotto z amarantusem i komosą ryżową