Czekoladowy budyń jaglany. BLW.

Takim śniadaniem można rozpieszczać się codziennie. Świetnie smakuje i daje kopa na cały poranek. A przy tym jest zdrowe i świetnie wygląda. 

Czekoladowy budyń jaglany
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
  1. 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  2. 1 szklanka wody
  3. 1/3 szklanki mleka kokosowego
  4. 1 pomarańcza
  5. 1 łyżeczka kakao (dla dzieci poniżej roku karob)
  6. 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  7. 1 łyżeczka miodu (u mnie rzepakowy, dla dzieci poniżej roku miód zastąp syropem klonowym lub daktylowym)
  8. ulubione dodatki (u mnie mango, migdały, pestki, morwa i miechunka)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną zalewam ciepłą wodą, płuczę dokładnie i odlewam wodę. Czynność tę wykonuję kilka razy do momentu aż kasza będzie czysta. Następnie wsypują ją do rondelka i zalewam świeżą wodą. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki. Najczęściej kaszę gotuję wieczorem, aby rano oszczędzić czas.
  2. Gdy kasza ostygnie dodaję do niej pomarańczę, mleko kokosowe, cynamon, kakao i miód. Wszystko dokładnie miksuję aż powstanie gładki krem. Jeżeli korzystam z wcześniej ugotowanej kaszy to podgrzewam ją delikatnie po miksowaniu.
  3. Przelewam do miseczek i podaję z ulubionymi dodatkami. Świetnie pasuje z mango i migdałami.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
  2. Kaszę po oczyszczeniu można zostawić do namoczenia na kilka godzin. Nie jest to obowiązkowe.
  3. Kaszę można ugotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Po zmiksowaniu można ją delikatnie podgrzać.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
czekoladowy budyń jaglany



Koniecznie przeczytaj: