Czekoladowe muffinki bananowe. Bez mleka i glutenu. BLW.

Robiłam te muffinki już wiele razy i zawsze wychodzą obłędnie smaczne. Zresztą co tu dużo mówić, znikają w mgnieniu oka, a dzieci je kochają. Są mięciutkie, delikatne, puszyste i niesamowicie aromatyczne. Nie zawierają ani grama cukru dodanego, a mimo wszystko są całkiem słodkie za sprawą bananów i mąki kokosowej. Można zrobić je z dowolnego rodzaju mąki – testowałam już owsianą i ryżową, pszenna też powinna dać radę. Dla starszych dzieci można dodać kawałki czekolady i ulubione orzechy.

Muffinki w wersji karobowej (bez dodatku kakao) można podać już na początku rozszerzania diety. Oczywiście na początku należy upewnić się, że żaden ze składników nie uczula malucha. Babeczki oparte są głównie na jajkach i bananach, więc są produktem gęstym odżywczo. Jajka i karob zawierają sporo żelaza, więc warto podawać je dzieciom z niedoborami tego pierwiastka i zagrożonych anemią (pamiętaj o dodatku witaminy C).

Czekoladowe muffinki bananowe. Bez mleka i glutenu.
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Lista składników
  1. 2 jajka
  2. 2 dojrzałe banany
  3. 4 łyżki mąki gryczanej
  4. 2 łyżki mąki kokosowej
  5. 2 łyżki oleju
  6. 1 łyżka kakao (można dać karob, ale smak już nie ten)
  7. 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  8. 1/2 łyżeczki imbiru
  9. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa
  10. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (bez fosforanów i glutenu)
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  2. Do miski wbijam jajka, dodaję banany i wlewam olej. Całość dokładnie blenduję.
  3. Do powstałej masy dosypuję mąkę gryczaną i kokosową, kakao, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodę. Mieszam wszystkie składniki. Powstała masa będzie mieć rzadką konsystencję.
  4. Przekładam ciasto do foremek na muffinki maksymalnie do 3/4 wysokości - ciasto będzie mocno rosnąć. Używam silikonowych foremek, które nie wymagają natłuszczania i stosowania papilotek.
  5. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę ok 15 minut w opcji z termoobiegiem.
  6. Po upieczeniu studzę na kratce.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 6 dużych babeczek.
  2. Czas pieczenia może być uzależniony od wielkości foremek i rodzaju piekarnika, dlatego po 10 minutach sprawdź stan wypieczenia babeczek. Jeżeli nie używasz termoobiegu czas pieczenia może wydłużyć się do 20 minut.
  3. Mąkę gryczaną można zastąpić na mąką ryżową, owsianą lub pszenną.
  4. Mąkę kokosową można zamienić na wiórki kokosowe, niemniej zmieni to nieco fakturę ciasta.
  5. Ilości i rodzaj przypraw możesz dopasować do własnych preferencji.
  6. Nam słodycz bananów i mąki kokosowej w zupełności wystarczyła. Jeżeli jednak wolisz słodszy smak to dodaj odrobinę syropu klonowego lub daktylowego.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

Czekoladowe muffinki bananowe. Bez mleka i glutenu

Czekoladowe muffinki bananowe. Bez mleka i glutenu

Czekoladowe muffinki bananowe. Bez mleka i glutenu

Czekoladowe muffinki bananowe. Bez mleka i glutenu