Ciasto z czerwonej fasoli. Bez mąki. BLW.

To ciasto jest naszym pewnikiem. Jest niezwykle smaczne, a przy tym mega zdrowe i nie zawiera ani grama mąki. Do tego wykonane jest z fasoli, więc dodatkową porcję warzyw w ciągu dnia mam z głowy. Ciasto fasolowe w wersji podstawowej robię bez owoców, latem jednak dokładam owoce sezonowe, aby oswoić Kalinę z ich smakiem. Ciasto smaczne jest nawet na następny dzień, dlatego z powodzeniem można upiec je wieczorem i rano schować do lunchboxa. Jeżeli lubisz wypieki z fasoli to koniecznie sprawdź też mój przepis na muffinki z fasoli

Ciasto z czerwonej fasoli. Bez mąki. BLW.
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Lista składników
  1. 1 puszka czerwonej fasoli
  2. 1 banan
  3. 2 jajka
  4. 2 łyżeczki kakao
  5. 1 łyżeczka karobu (można dać tylko kakao)
  6. 1 łyżeczka miodu (lub innego słodziwa)
  7. 2 łyżki oleju
  8. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. garść czerwonych porzeczek (poza sezonem mrożone)
Sposób przygotowania
  1. Fasolę odsączam z zalewy i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Przekładam ją do kielicha blendera.
  2. Dodaję banan, jajka, kakao, karob, miód, olej i proszek do pieczenia. Całość dokładnie blenduję przez minimum 5 minut, aby dokładnie rozdrobnić fasolę. W przeciwny razie ciasto będzie się kruszyć.
  3. Wylewam ciasto do formy. Ja użyłam silikonowej - jeżeli używasz metalowej lub ceramicznej to wyłóż ją papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układam porzeczki.
  4. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 45 minut (lub do suchego patyczka) w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu studzę na kratce.
Uwagi
  1. Ciasto upiekłam w okrągłej formie o średnicy ok 19 cm.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
  Ciasto z czerwonej fasoli. Bez mąki. BLW.

Ciasto z czerwonej fasoli. Bez mąki. BLW.