Ciasto dyniowe dla dzieci. BLW.

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby go. Jesienią marchew zamieniam na dynię i placek wychodzi jeszcze lepszy. Jest słodki, mięciutki i wilgotny. Taki po prostu idealny na deser, a nawet słodką kolację. Tak, dobrze czytasz, moje dziecko na kolację dostało ciasto dyniowe. Młoda była zadowolona i ze smakiem wciągnęła wszystko, ja natomiast miałam pewność, że nic nie zostanie na talerzu. Czasami warto zrobić drobne ustępstwo w kierunku dziecka i podać na kolację zdrowe łakocie. To przecież tylko dynia, jajka, mąka pełnoziarnista, mleko i tłuszcz. Równie dobrze mogłam zrobić z tego gofry czy placuszki. 

Ciasto dyniowe dla dzieci
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
55 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
55 min
Lista składników
  1. 1/2 szklanki startej dyni
  2. 1 szklanka mąki orkiszowej pelnoziarnistej (można dać pszenną)
  3. 3 łyżki mąki kokosowej (można pominąć lub dać migdałową)
  4. 2 jajka
  5. 1 szklanka mleka (u mnie krowie ekologiczne z Piątnica, można dać roślinne lub wodę)
  6. 50 ml oleju (u mnie rzepakowy, można dać kokosowy lub z pestek dyni
  7. 1 łyżka zmielonych pestek dyni (można pominąć)
  8. garść rodzynek
  9. 1/2 łyżeczki cynamonu
  10. 1/2 łyżeczki kurkumy
  11. 1 plasterek imbiru
  12. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  13. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  14. szczypta soli (u mnie himalajskiej, do ubicia białek)
Sposób przygotowania
  1. Dynię i imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Rodzynki siekam na małe kawałki.
  3. Ziarna słonecznika rozgniatam w moździerzu. Można też wykorzystać rozdrabniacz.
  4. Białka oddzielam od żółtek. Do miski z dynią wkładam żółtka, a białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli himalajskiej.
  5. Do miski z dynią, imbirem i żółtkami wsypuję rozdrobnione pestki dyni i rodzynki, mąkę kokosową i orkiszową, cynamon i kurkumę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dolewam mleko i mieszam ciasto. Powinno być dosyć gęste.
  6. Do ciasta przekładam białko i mieszam delikatnie. Nabieram po jednej łyżce białka, aby w miarę możliwości piana nie opadła zbyt mocno. Dzięki temu ciasto będzie napowietrzone.
  7. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40 minut. Warto co jakiś czas sprawdzić ciasto patyczkiem. Im mniejsza blaszka tym ciasto dłużej będzie się piekło w środku.
Uwagi
  1. Możesz wykorzystać mus z pieczonej lub gotowanej dyni.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
ciasto dyniowe dla dzieci

Koniecznie przeczytaj:

  • Wyglada kuszaco 🙂 Ja bede dzis piekla tarte z dyni 😉

  • To już wiem, co wyczarujemy z dyni, która leży w kuchni 🙂

  • Laura Izabella

    gotowe! Pyszne!! ale ja musialam dodac troche syropu klonowego…. bo ja lubie slodsze….