Ciastka z ciecierzycy. BLW.

Bez jajka, bez mąki, bez mleka. Wysokobiałkowa i zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci.

Czekoladowe ciasteczka z cieciorki

Lista składników:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki masła orzechowego 
  • 2 łyżki syropu daktylowego 
  • 1 łyżeczka kakako
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki prawdziwej wanilii

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem lub matą silikonową do pieczenia. 
  • Do kielicha blendera wkładam ugotowaną ciecierzycę. Dodaję masło orzechowe, syrop daktylowy, kakao, sodę oczyszczoną i wanilię. Wszystko dokładnie blenduję. 
  • Łyżką wykładam masę na formę do pieczenia formując małe ciasteczka. 
  • Wstawiam do piekarnika i piekę ok 10-15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Ciastka należy pilnować, bo lubią się przypalać. Jeśli ciasteczka są miękkie po 15 minutach można zostawić je na dodatkowe 5 minut w wyłączonym piekarniku. 
ebook z przepisami dla dzieci
czekoladowe ciasteczka z ciecierzycy
czekoladowe ciasteczka z ciecierzycy