Ciastka sezamowo-czekoladowe. BLW.

Mamo, co będzie dziś na podwieczorek? A może zrobimy jakieś ciastka? Czy dasz mi coś słodkiego? Nawet nie wiem kiedy takie pytania zaczęły pojawia się u Kaliny. Jak miała 2 lata? A może 3? Tak na prawdę do domowych słodkości ciągnęło ją znacznie wcześniej. Nie inaczej jest w przypadku Karola. On także uwielbia domowe wypieki. I ja nie widzę w tym nic złego pod warunkiem, że „słodkości” dopasowane są do wieku dziecka i stanowią element różnorodnej i dobrze zbilansowanej diety. 

Ciastka owsiane sezamowo czekoladowe

Ciastka owsiane z tahini i kakao

Lista składników:

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 banan 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Wszystkie składniki umieszczam w malakserze. Miksuję przez chwilę, aż składniki połączą się. Nie rozdrabniam płatków owsianych na jednolitą masę. 
  • Jeżeli nie używam malaksera to umieszczam w misce wszystkie składniki poza płatkami. Blenduję je, a następnie dodaję płatki i miksuję jeszcze przez kilka sekund. 
  • Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Łyżką wykładam ciasto na blaszkę i formuję ciastka. 
  • Wkładam do gorącego piekarnika. Piekę ok 17 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Studzę na kratce. 

Uwagi: 

  • Ciasta słodzone są wyłącznie bananem. Wg mnie jest to wystarczający poziom słodyczy dla niemowlaka i małego dziecka. Jeśli jednak starszak woli słodsze wypieki to do masy można dodać odrobinę syropu daktylowego lub innego dozwolonego słodziwa. 
Ciastka owsiane sezamowo czekoladowe