Ciastka owsiane z jabłkiem i masłem orzechowym. BLW.

Te ciastka to idealny pomysł na zdrowe drugie śniadanie poza domem. Stanowią świetną alternatywę dla owsianki. Warto zaproponować je zwłaszcza dzieciom, które nie akceptują konsystencji rozmoczonych płatków. Słodzone są wyłącznie bananem i rodzynkami. 

Ciastka owsiane z jabłkiem i masłem orzechowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Lista składników
  1. 2/3 szklanki płatków owsianych górskich
  2. 1 małe jabłko
  3. 1/3 banana
  4. 1 łyżka masła orzechowego
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżka oleju kokosowego
  7. 2 łyżki rodzynek
  8. 1 łyżka jagód goji
  9. 2 łyżki pestek słonecznika
  10. 1/2 łyżeczki cynamonu
  11. 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  12. szczypta soli (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Jabłko myję i pozbawiam gniazd nasiennych. Ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Banana rozgniatam widelcem.
  3. Do miski wsypuję płatki owsiane. Dodaję jabłko, banana, jajko, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon, imbir i szczyptę soli.
  4. Mieszam całość, a następnie delikatnie i krótko blenduję. Nie należy robić z masy papki, raczej chodzi o to, aby odrobinę rozdrobnić płatki. Powinno być widać kawałki płatków jak na zdjęciach.
  5. Rodzynki siekam na małe kawałki. Dodaję je do miski wraz z jagodami goji i słonecznikiem. Mieszam całość.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką formuję ciastka na papierze.
  7. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut lub do momentu aż ciastka zrobią się rumiane.
  8. Studzę na kratce.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 8 dużych ciastek. 3 szt. tata zabrał do pracy, a pozostałe zjadłyśmy z Kaliną na drugie śniadanie.
  2. Płatków nie trzeba blendować jeżeli dziecko nie będzie mieć problemu z pogryzieniem całych płatków. Ja rozdrabniam nieco płatki, bo moja córka woli miękkie ciastka.
  3. Ciastka można dodatkowo posłodzić syropem klonowym lub daktylowym.
  4. Warto wybrać masło orzechowe o kremowej konsystencji. Najlepiej, aby było to 100% orzechów bez dodatków. Można użyć masła z dowolnych orzechów.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Tłem dla zdjęć jest książka Kicia Kocia Gotuje

ciastka owsiane z masłem orzechowym i jabłkiem

ciastka owsiane z masłem orzechowym i jabłkiem

ciastka owsiane z masłem orzechowym i jabłkiem

ciastka owsiane z masłem orzechowym i jabłkiem

ciastka owsiane z masłem orzechowym i jabłkiem