Ciasteczka z kaszy jaglanej z konfiturą. BLW.

Jak często zdarza Ci się ugotować z dużo kaszy na śniadanie? A może dziecko pogardziło jaglanką i zamiast pożywnego śniadania wciąga suchą bułkę? Jeżeli nie wiesz co zrobić ze zbędną porcją kaszy to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie. Ciasteczka, które każde dziecko wciągnie bez mrugnięcia okiem. Sprawdzą się jako przekąska w domu lub na spacerze. Moje ciasteczka wykonałam z kaszy jaglanej, ale spokojnie możesz wykorzystać także gryczaną lub orkiszową. Wersja z konfiturą niestety brudzi i to bardzo. Jeżeli nie chcesz przebierać dziecka i zmywać podłogi to możesz ją pominąć i dać suszone owoce. 

Ciasteczka z kaszy jaglanej z konfiturą
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (wykorzystuję to co zostało ze śniadania)
  2. 1 jajko
  3. 1 łyżka mielonego lnu
  4. 1 łyżka pestek dyni
  5. 2 łyżki mąki (wykorzystałam gryczaną, ale możesz dać pszenną)
  6. 1/4 łyżeczki cynamonu
  7. kilka łyżek ulubionej konfitury (u mnie domowa ze śliwek)
Sposób przygotowania
  1. Pestki dyni rozgniatam w moździerzu i dodaję do miski z kaszą jaglaną. Dosypuję mielony len, mąkę i cynamon. Wbijam jajko. Mieszam wszystkie składniki.
  2. Z powstałego ciasta formuję ciasteczka i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastkach delikatnie robię wgłębienie, które wypełniam konfiturą.
  3. Piekę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni z opcją termoobiegu.
Uwagi
  1. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika konfitura będzie bardzo gorąca. Należy dobrze ostudzić ciastka przed podaniem ich dziecku.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/



Koniecznie przeczytaj: