Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą. BLW.

Nieczęsto robię wypieki na bazie masła. Naszła mnie jednak ochota na kruche ciasteczka z dodatkiem żurawiny i czekolady. Klasyczne przepisy znalezione w sieci jednak nie zadowalały mnie. Postanowiłam nieco je uprościć, zmniejszyć ilość tłuszczu i usunąć niepotrzebny cukier. Ciasta wyszły bardzo smaczne pomimo swojego „fit” charakteru. 

Od kiedy można podać domowe ciasteczka? Jeżeli masz maluszka na początku rozszerzania diety to o wiele bardziej sprawdzą się „lżejsze” ciastka, np. jęczmienne z amarantusem, owsiane z jabłkiem i masłem orzechowym lub amarantuski z suszonymi owocami. Na blogu znajdziesz sporo ciekawych przepisów na ciasteczka dla dzieci. Ciastka z dużą ilością masła i czekoladą maluszkowi podawałabym od święta. Na pewno można przygotować je z okazji Bożego Narodzenia jako alternatywę dla babcinych wypieków i postawić na świątecznym stole. Natomiast dla starszaków takie ciasteczka mogą być zamiennikiem sklepowych słodyczy – na pewno nie codziennie, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzą. 

Tłem do zdjęć jest książka Rok w lesie (👈 klik). 

Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą

Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą

Lista składników:

  • 50 g płatków owsianych 
  • 100 g mąki owsianej 
  • 50 g miękkiego masła (można zastąpić olejem kokosowym, ale smak już nie ten)
  • 50 g żurawiny 
  • 1/2 banana
  • 1 jajko
  • 1/3 tabliczki czekolady (minimum 70% kakao)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Żurawinę zalewam odrobiną gorącej wody i pozostawiam do namoczenia, aby pozbyć się dodanego do niej cukru. Możesz pominąć ten krok. 
  • Do miski miksera wkładam miękkie masło, wbijam jajko i wkładam banana rozgniecionego widelcem. Ucieram całość na jednolitą masę. 
  • W osobnej misce mieszam suche składniki: mąkę, płatki, cynamon i sodę. 
  • Odcedzam i osuszam żurawinę (można pokroić ją na mniejsze kawałki). Czekoladę siekam. 
  • Do masy z jajkiem i masłem dodaję suche składniki, żurawinę i czekoladę. Mieszam całość aż składniki połączą się. Masa będzie gęsta i lekko klejąca. 
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam niewielkie porcje ciasta i formuję ciasteczka. 
  • Wstawiam blaszkę do gorącego piekarnika. Piekę ok 10-12 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, aby ciastka lekko stwardniały (ciepłe są miękkie i delikatne). Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Uwagi:

  • podanych ilości przygotowałam 10 dużych ciastek. 
  • Ciastka po upieczeniu są miękkie i delikatne. Twardnieją po całkowitym ostygnięciu. Osobiście uważam, że najlepiej smakują na następny dzień. Ciastka zachowują swoją świeżość nawet do 3 dni (o ile nie zostaną wcześniej spałaszowane). 
  • Do ciasteczek nie dałam słodziwa. Nie są zbyt słodkie, ale nam takie smakują. Jeżeli lubisz słodsze wypieki to koniecznie dodają 1-2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego (na etapie ucierania masła z jajkiem). 

Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą

Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą

Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą