Chleb nocny dla leniwych. BLW.

 

chleb nocny z mąki żytniej

Pieczenie domowego chleba może wydawać się dosyć wymagające. Niby większość robi się sama, niemniej trzeba o odpowiednich godzinach przygotować zaczyn, wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrastania, przełożyć do formy i ponownie odstawić, a na koniec jeszcze upiec. Dlatego dla tych co nie mają tyle czasu mam o wiele łatwiejsze rozwiazanie. Chleb nocny. Wieczorem wystarczy wymieszać składniki i umieścić je w formie, a rano wstawić do piekarnika. Po godzinie można cieszyć się smacznym i świeżym wypiekiem. 

Chleb nocny dla leniwych
Drukuj przepis
Czas przygotowania
14 hr
Czas gotowania
50 min
Łączny czas
14 hr 50 min
Czas przygotowania
14 hr
Czas gotowania
50 min
Łączny czas
14 hr 50 min
Lista składników
  1. 350 g mąki żytniej typ 720
  2. 200 g wody
  3. 100 g zakwasu (ja użyłam zakwasu orkiszowego)
  4. 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
  5. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  6. olej do posmarowania formy
  7. otręby pszenne do wysypania formy
Sposób przygotowania
  1. Na 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowania chleba należy dokarmić zakwas.
  2. Formę do pieczenia chleba smaruję odrobiną oleju i wysypuję ją otrębami.
  3. W misce umieszczam mąkę żytnią, sól himalajską i zioła prowansalskie. Mieszam suche składniki. Dodaję zakwas i wodę. Mieszam całość łyżką i krótko wyrabiam ciasto (będzie mocno kleić się do rąk). Formuję bochenek i przekładam go do foremki.
  4. Formę z ciastem owijam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania zależy od temperatury i mocy zakwasu. W ok 12 godzin ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę 230 stopni i piekę chleb ok 25 minut. Następnie zmniejszam moc do 200 stopni i piekę kolejne 25 minut. Jeżeli chleb za bardzo się rumieni można nakryć go folią aluminiową (nie przykrywać szczelnie, ja dałam folię na ostatnie 20 minut).
  6. Wyciągam chleb z formy i studzę na kratce. Chleb można kroić po całkowitym ostygnięciu.
Uwagi
  1. Jeżeli chcesz skrócić czas wyrastania to daj więcej zakwasu, ok 130-140 g. Warto też umieścić miskę z ciastem w okolicy grzejnika lub nakryć ją ciepłą kołdrą.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
chleb nocny z mąki żytniej

chleb nocny z mąki żytniej

chleb nocny z mąki żytniej

chleb nocny z mąki żytniej