Chleb bananowo-orzechowy. BLW.

Ten chleb to efekt totalnego przypadku i improwizacji. Planowałam zrobić ciasto bananowe, ale mały bananożerca zjadł większość bananów. Nie zrażając się brakiem podstawowych składników przystąpiłam do pieczenia. Ostatecznie jednak wyszedł niezwykle smaczny chlebek, do którego na pewno nie jeden raz będę wracać. 

Chleb bananowo-orzechowy
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Lista składników
  1. 200 g mąki pszennej chlebowej
  2. 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  3. 1 banan
  4. 1 jajko
  5. 1 łyżka masła orzechowego
  6. 2 łyżki oleju kokosowego
  7. 1 łyżeczka drożdży instant
  8. 1 łyżeczka pestek dyni
  9. 1 łyżeczka nasion słonecznika
  10. 160 ml wody
Sposób przygotowania
  1. Banana rozgniatam widelcem. Olej kokosowy ogrzewam - wystarczy, aby był miękki.
  2. Do miski wsypuję mąkę pszenną, mąkę orkiszową, drożdże, pestki dyni i słonecznika. Mieszam suche składniki.
  3. Dodaję rozgniecionego banana, olej kokosowy, masło orzechowe i jajko. Ponownie mieszam.
  4. Dolewam wodę i zaczynam wyrabiać ciasto - ja wykorzystałam do tego mikser z hakiem do wyrabiania. Ciasto zagniatam ok 10 minut na średnich obrotach miksera. Wyrobienie ręczne może być trudne, ponieważ ciasto dosyć mocno się klei.
  5. Wyrobione ciasto przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i nakrywam szmatką kuchenną. Ostawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość (w ciepły dzień ok 1-1,5 godziny).
  6. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam do niego wyrośnięte ciasto. Piekę ok 50 minut lub do suchego patyczka. Jeżeli chleb zbyt mocno się rumieni można nakryć go kawałkiem folii aluminiowej (ale nie przykrywać szczelnie).
  7. Po upieczeniu studzę na kratce. Kroję dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Uwagi
  1. Chleb wedle upodobań można doprawić cynamonem, imbirem lub gałką muszkatołową.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/