Bułki pszenno-ryżowe na kefirze. BLW.

Domowe bułki są znacznie lepsze od tych z nawet najlepszej piekarni. W wersji podstawowej wystarczy tylko mąka, woda, drożdże oraz odrobina soli i cukru. Ja tym razem wzbogaciłam moje bułeczki mąką z amarantusa i ryżową oraz kefirem. Wyszły znakomite. Aby nie psuć ich smaku zbędnymi dodatkami podałam je z awokado (przepis na guacamole 👈 klik) i jajkiem w koszulce. 

Bułki pszenno-ryżowe na kefirze
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  2. 100 g mąki ryżowej
  3. 30 g mąki amarantusowej (można dać pszenną)
  4. 125 ml (1/2 szklanki) kefiru
  5. 100 ml ciepłej wody
  6. 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
  7. 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  8. 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  9. 2 łyżki oleju
  10. jajko do posmarowania (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę pszenną, ryżową, amarantusową, drożdże, sól i cukier. Mieszam całość.
  2. Do suchych składników dolewam mokre: kefir, ciepłą wodę i olej. Mieszam całość, a następnie zagniatam ciasto.
  3. Wyrabiam ciasto przez kilka minut aż będzie sprężyste i elastyczne. Formuję z ciasta kulę i ponownie umieszczam w misce.
  4. Nakrywam miskę szmatką i odstawiam do wyrośnięcia w cieple miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  5. Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki i delikatnie formuję bułki. Należy uważać, aby nie ugniatać ciasta podczas formowania. Układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy.
  6. Ponownie nakrywam szmatką i zostawiam na kolejne 30 minut.
  7. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bułki powinny lekko zarumienić się.
Uwagi
  1. Z podanych ilości upiekłam 8 niewielkich bułek (śniadanie dla 3 osób).
  2. W zimny dzień ciasto może wyrastać w piekarniku nagrzanym do 30 stopni, aby tam wyrastało w ciepełku.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Bułki pszenno-ryżowe na kefirze. BLW.

Bułki pszenno-ryżowe na kefirze. BLW.

mąka ryżowa, mąka amarantusowa, mąka pszenna