Bułki drożdżowe z jabłkami. BLW.

Kwarantanna to czas kulinarnych odkryć i eksperymentów. To także czas, kiedy kostka świeżych drożdży w lodówce pozwala na spełnienie wszystkich piekarniczych pragnień. Moja Kalina uwielbia drożdżowe wypieki. Co tu dużo mówić, ma to po mamie. Początkowo planowałam upiec klasyczne drożdżówki, ale ostatecznie zdecydowałam się na mnie słodką opcję. Wybrałam klasyczne bułeczki zmodyfikowane o dodatek jabłka. Dzięki temu mogłam podać je na kolację z dodatkiem serka ricotta. 

bułki drożdżowe z jabłkami

Bułki drożdżowe z jabłkami

Zaczyn:

  • 35 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki wody 

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g masła
  • 100 ml wody
  • szczypta soli 
  • 1 jabłko 
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam do posypania bułeczek

Sposób przygotowania:

  • Do miski wkładam wszystkie składniki zaczynu. Mieszam aż drożdże rozpuszczą się. Odstawiam misę na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. 
  • Gdy drożdże urosną dosypuję mąkę i sól. Dolewam wodę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto przez kilka minut na średnich obrotach miksera. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne (nie może się rozlewać). Formuję z ciasta kulę i odstawiam do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 
  • Jadło obieram i kroję w dużą kostkę. Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki i formuję z niego bułki z jabłkiem w środku. Nie żałuję jabłek, bo bułki mocno urosną. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to należy poruszyć dłonie mąką. Układam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia. 
  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 20-25 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. 
bułki drożdżowe z jabłkami
bułki drożdżowe z jabłkami
bułki drożdżowe z jabłkami
bułki drożdżowe z jabłkami