Bułeczki drożdżowe ze śliwkami. BLW.

Inspiracją do zrobienia drożdżówek nadziewanych śliwkami był przepis na jagodzianki z bloga White Plate. Zmodyfikowałam go odrobinę, ponieważ zmniejszyłam ilość użytego cukru i wybrałam jego „zdrowszą” wersję (cukier kokosowy ma dużo niższy indeks glikemiczny). Wybrałam też drożdże suszone, które dla mnie są o wiele bardziej wygodne w użyciu. Natomiast Kalina zdecydowała, że w przepisie wykorzystamy całe jajka. Gdy odwróciłam się, aby wyrzucić skorupki młoda wpakowała do miski odłożone na bok białka (taki urok wpuszczania dzieci do kuchni). Niestety od razy zmieszały się z mlekiem, więc nie było co ratować. Ciasto na bułki przygotowałam wieczorem, następnie odstawiłam do leżakowania w lodówce i upiekłam dopiero rano. 

Ciasto drożdżowe z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi idealne (nawet z białkami). Rośnie jak szalone, jest bardzo elastyczne i z łatwością da się formować. Jedynym jego minusem jest lepkość, dlatego zawsze wyrabiam je mikserem. 

Od kiedy można podać dziecku takie drożdżówki? W przepisie jest znacząco zmniejszona ilość cukru i użyta jego zdrowsza wersja, niemniej to nadal cukier. W jednej bułeczce znajduje się ok 1/3 łyżki cukru kokosowego, czyli ok 5,5 g (1 łyżka = 15g). Osobiście tego typu bułeczkę raz na jakiś czas podałabym dopiero po skończonym roku. 

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami. BLW.
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 250 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  2. 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  3. 3 łyżki cukru kokosowego
  4. 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  5. 2 jajka + 1 do posmarowania
  6. 50 g miękkiego masła
  7. 100 ml mleka
  8. 10 dojrzałych śliwek (lub więcej)
Sposób przygotowania
  1. Przygotowanie drożdżówek zaczynam dzień wcześniej wieczorem.
  2. Mleko, jajka i masło wyciągam z lodówki na godzinę przed przygotowaniem ciasta.
  3. Do miski wsypuję mąkę, 2 łyżki cukru kokosowego, sól i drożdże. Mieszam suche składniki.
  4. Dodaję masło, 2 jajka i mleko. Zaczynam wyrabiać ciasto. Ja użyłam miksera i wyrabiałam ciasto przez 15 minut na średnich obrotach. Powinno być gładkie i elastyczne, a przy tym może kleić się do rąk.
  5. Nakrywam ciasto ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok godzinę (musi podwoić swoją objętość).
  6. W międzyczasie śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę. Posypuję 1 łyżką cukru kokosowego
  7. Gdy ciasto urośnie posypuję je odrobiną mąki i uderzam w nie pięścią, aby odgazowało się. Wyciągam ciasto z miski i formuję rulon, który następnie dzielę na 8 części.
  8. Każdy z kawałków ciasta wypełniam porcją wcześniej przygotowanych śliwek. Następnie zawijam bułeczki i delikatnie je zaklejam. Układam sklejoną stroną na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie można posmarować delikatnie olejem, aby ciasto nie przyklejało się podczas formowania bułek.
  9. Przygotowane bułki oprószam delikatnie mąką i nakrywam arkuszem papieru do pieczenia, a następnie bawełnianą szmatką. Całość wstawiam do lodówki i pozostawiam tam na całą noc.
  10. Rano wyciągam bułki z lodówki i delikatnie zdejmuję z nich ściereczkę i papier. Roztrzepuję jajko i smaruję nim każdą z drożdżówek.
  11. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Gdy jest gorący wstawiam do niego blaszkę. Piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Gdy bułeczki są rumiane wyciągam je z pieca i studzę na kratce.
Uwagi
  1. Jeżeli chcesz możesz pominąć etap odkładania drożdżówek do lodówki. Uformowane bułki zostaw na blacie do wyrastania na ok 30-45 minut, a następnie upiecz.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami. BLW.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami. BLW.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami. BLW.



Bułeczki drożdżowe ze śliwkami. BLW.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami. BLW.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami. BLW.