Budyń jaglany z jarmużem i suszonymi owocami. BLW.

Kwarantanna wspomaga kreatywność. Gdy w domu zaczyna brakować owoców, a dziecko chce na śniadanie kaszę kaszę jaglaną? Oczywiście mogłabym podać ją z samym bananem – tych zawsze mam pod dostatkiem. Jednak w lodówce jest wielki pęk jarmużu, który czeka na wykorzystanie. Jarmuż, suszone morele, jaglanka – brzmi jak świetne żelazne połączenie. 

Budyń jaglany z jarmużem i suszonymi owocami. BLW.

Budyń jaglany z jarmużem i suszonymi owocami

Lista składników:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 duży liść jarmużu 
  • 1 banan 
  • 1 suszony daktyl
  • 3 suszone morele 
  • garstka rodzynek 
  • 50-70 ml mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną (ok 1 szklanki) dokładnie kilkukrotnie płuczę w gorącej wodzie do momentu aż woda będzie czysta. Zalewam podwójną ilością świeżej wody i gotuję pod przykryciem aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. Pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki. 
  • Do kielicha blendera (używam wysokoobrotowego) wkładam jarmuż, banana i suszone owoce. Dodaję ostudzoną kaszę oraz dolewam 50 ml mleka kokosowego i sok z cytryny. Całość blenduję aż powstanie jednolita masa. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty dolewam więcej mleka. 
  • Jeśli wykorzystuję blender ręczny w pierwszej kolejności blenduję jarmuż z bananem i płynami, a następnie dokładam suszone owoce i kaszę. Dzięki temu jarmuż lepiej rozdrobni się. Nie polecam miksować budyniu w malakserze, ponieważ zostaną zbyt duże kawałki jarmużu. 

Uwagi: 

  • Z podanych ilości przygotowałam porcje dla 4 osób.
Budyń jaglany z jarmużem i suszonymi owocami. BLW.
Budyń jaglany z jarmużem i suszonymi owocami. BLW.