Kwarantanna wspomaga kreatywność. Gdy w domu zaczyna brakować owoców, a dziecko chce na śniadanie kaszę kaszę jaglaną? Oczywiście mogłabym podać ją z samym bananem – tych zawsze mam pod dostatkiem. Jednak w lodówce jest wielki pęk jarmużu, który czeka na wykorzystanie. Jarmuż, suszone morele, jaglanka – brzmi jak świetne żelazne połączenie.

Budyń jaglany z jarmużem i suszonymi owocami
Lista składników:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duży liść jarmużu
- 1 banan
- 1 suszony daktyl
- 3 suszone morele
- garstka rodzynek
- 50-70 ml mleka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną (ok 1 szklanki) dokładnie kilkukrotnie płuczę w gorącej wodzie do momentu aż woda będzie czysta. Zalewam podwójną ilością świeżej wody i gotuję pod przykryciem aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. Pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki.
- Do kielicha blendera (używam wysokoobrotowego) wkładam jarmuż, banana i suszone owoce. Dodaję ostudzoną kaszę oraz dolewam 50 ml mleka kokosowego i sok z cytryny. Całość blenduję aż powstanie jednolita masa. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty dolewam więcej mleka.
- Jeśli wykorzystuję blender ręczny w pierwszej kolejności blenduję jarmuż z bananem i płynami, a następnie dokładam suszone owoce i kaszę. Dzięki temu jarmuż lepiej rozdrobni się. Nie polecam miksować budyniu w malakserze, ponieważ zostaną zbyt duże kawałki jarmużu.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam porcje dla 4 osób.

