Brzoskwiniowe amarantuski bez mąki, mleka, jajek i cukru. BLW.

Zwykle mam problem z podwieczorkiem dla Kaliny. Zjadamy go stosunkowo późno, ok godziny 17 po drzemce. O 18:30 natomiast mamy kolację. Dlatego podwieczorek musi dawać uczucie sytości, ale jednocześnie być lekki, aby nie napchać brzuszka przed ostatnim posiłkiem. Dodatkowo ciepłe popołudnia spędzamy na placu zabaw, więc jedzonko powinno być w formie do rączki w opcji niebrudzącej. Z pomocą przychodzą mi domowe ciastka. Idealne są amarantuski – ciasteczka smaczne, zdrowe i niezwykle lekkie. Wystarczą 2-3 sztuki, aby mieć energię do zabawy i jednocześnie zostawić miejsce na nadchodzącą kolację. 

Brzoskwiniowe amarantuski
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
12 min
Łączny czas
22 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
12 min
Łączny czas
22 min
Lista składników
  1. 5 łyżek płatków owsianych (u mnie górskie)
  2. 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
  3. 1 brzoskwinia (nektaryna lub morela też będzie pasować)
  4. 1 łyżka masła orzechowego (100% orzeszków ziemnych, można pominąć lub zastąpić masłem z nerkowców czy migdałów)
  5. 1 łyżeczka oleju kokosowego
  6. woda do namoczenia płatków
Sposób przygotowania
  1. Płatki owsiane zalewam wodą i odstawiam na 5 minut. Następnie odsączam je i przekładam do kielicha blendera.
  2. Brzoskwinię myję i pozbawiam pestki. Wkładam do blendera. Dodaję masło orzechowe i olej kokosowy. Miksuję wszystkie składniki. Gdy masa jest gładka dosypuję amarantus i mieszam łyżką.
  3. Ciasteczka nakładam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 10 minut w opcji góra-dół, a następnie 2 minuty z termoobiegiem (łącznie 12 minut).
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
brzoskwiniowe amarantuski

brzoskwiniowe amarantuski



Koniecznie przeczytaj: